"Антикорупция" проверява апартаментите на властта

КПКОНПИ иска обяснения от Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

"Антикорупция" проверява апартаментите на властта | StandartNews.com

  • КПКОНПИ иска обяснения от Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
  • Разследва дали строителната фирма "Артекс" е правила предизборни дарения

Проверка как са закупени новите апартаменти на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдната министърка Цецка Цачева, шефа на комисията по култура в НС Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта Ваня Колева започва комисия "Антикорупция".
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация за покупката на апартаменти от страна на лица по чл.6 ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, съобщиха от мегазвеното на Пламен Георгиев.

В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издаден на дружеството за този период.

Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма "Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай