Прокурори поискали разследване на кмета Рейзи

Кметът на Созопол беше обвинен, че е присвоил 2 млн. лева

Прокурори поискали разследване на кмета Рейзи | StandartNews.com

Обвинители от неназована досега прокуратура са поискали да бъде обвинен, съответно са предоставили материали, кметът на Созопол Панайот Рейзи в присвояване на 2 млн. лева, стана ясно от изказване на шефа на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова (на снимката) пред Нова телевизия.

Рейзи и кметицата на Златица бяха обвинени вчера, в присвояване на суми, с което са се облагодетелствали като ръководители на общините си. При Панайот Рейзи сумата на обвинението е 2 млн. лв., а при Магдалена Иванова от БСП – 1 млн. лева.

„Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинения на кмета на община Златица за престъпление длъжностно присвояване и за документно престъпление. Повдигайки обвинение ние смятаме, че са налице достатъчно доказателства за виновността на обвиняемата. Дали ще бъде осъдена - ще реши съдът”, категорична бе Русинова.

„Присвояването и в двата случая се изразява в разпореждане със средства. Това разпореждане е не за кметовете на община Златица и община Созопол, а за фирмите които са извършили т.нар. ремонтни дейности. Фирмите са посочени и на двамата обвиняеми. Парите са преведени за извършени ремонти дейности", обясни Емилия Русинова.

"Парите са преведени за извършени ремонтни дейности, които в хода на разследването е установено, че или не са извършени, в случая с община Златица, или са заплатени за дейности, които вече са били извършени. В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Установено е, че тези лица изобщо не знаят да имат фирми. Установено е, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания. В този случай парите са изтеглени на каса от социално слабо лице”, коментира още Русинова. 

По думите й и в двата случая не става въпрос за никаква политическа връзка. „Няма нищо общо с наближаващите избори. Това са тежки дела, по които се извършват много тежки експертизи. Това продължава да се случва и към настоящия момент”, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай