Прокуратурата: Атанас Семов не е извършил престъпление

Софийската градска прокуратура е отказала да започне разследване срещу проф. Атанас Семов заради магистърската програма по Право на ЕС, тъй като няма извършено престъпление...

Прокуратурата: Атанас Семов не е извършил престъпление | StandartNews.com

Съвсем правилно още преди две години Софийската градска прокуратура е отказала да започне разследване срещу проф. Атанас Семов заради магистърската програма по Право на ЕС, тъй като няма извършено престъпление. Това заключи Софийската апелативна прокуратура, която четири дни преди Семов да се закълне като конституционен съдия започна служебна проверка по случая.

Семов беше назначен в КС от президента Румен Радев през ноември и прокурорската проверка в навечерието на клетвата накара държавния глава да заяви: „Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа“.

Още през юли 2016 г. СГП отказа да образува разследване срещу проф. Семов. Тя беше сезирана три години по-рано от юрист, работил като научен сътрудник по Международно право и международни отношения в Института за правни науки към БАН, който е и докторант в Юридическия факултет на СУ по Право на ЕС. В сигналите си до прокуратурата той твърди, че университетът се използва за развиване на частна стопанска дейност, както и че са налице безстопанственост и сключване на неизгодна вредоносна за висшето училище сделка. Той твърди още, че магистърската програма по Право на Европейския съюз, която е в резултат на договор между СУ и сдружението с идеална цел  „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“, не е акредитирана.

Днес от прокуратурата обявиха какво са установили след като още веднъж са проверили случая.

Центърът за продължаващо обучение при Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски (ЦПОЮФСУ) е сдружение, създадено през 2004 г. в изпълнение на решение на Факултетния съвет. Членове на сдружението са ръководители на катедри на Юридическия факултет и представител на деканското ръководство.

Атанас Семов е ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС“, но не е член на Управителния съвет на центъра.

През май 2006 г. е подписан договор за сътрудничество между Софийския университет и Университета Страсбург – 3 „Робер Шуман“ и Университета Нанси – 2.

Въз основа на този договор започва програма за следдипломна квалификация „Правна и съдебна система на ЕС”.

През 2007 г. с решение на Академичния съвет на СУ се създава и магистърска програма „Право на Европейския съюз“. Тя се осъществява по договор между СУ и Университета Нанси – 2. „Във връзка с посоченото, между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и  ЦПОЮФСУ е сключен договор за сътрудничество от 17 октомври 2007 г. Впоследствие е приет учебен план за професионално направление „Право“, специалност „Международни отношения“ за образователно квалификационна степен „магистър“ за магистърска програма „Право на ЕС“. С решение от 25 февруари 2010 г. са разкрити две магистърски програми в направление „Политически науки“ – „Право на ЕС“ за специалисти  и неспециалисти“, посочват от прокуратурата.

За всичко това ректорът на СУ е уведомил Националната агенция за оценяване и акредитация.

През 2010 г. между центъра и университета е сключен нов договор за сътрудничество, който преурежда отношенията им. В него е предвидено, че центърът осъществява помощни дейности по организирането и провеждането на програмата, но самото обучение по нея се провежда от СУ, както и от преподаватели от Университета Нанси – 2. Не е предвидено центърът да осъществява каквито и да е образователни функции.

 „По преписката са приложени и множество други писмени документи – справки от МОН, от НАОА, от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, копие от годишните финансови отчети на ЦПОЮФСУ, копия от договори. Снети са сведения от лица, имащи отношение по въпросите, предмет на проверката“, обясняват от прокуратурата.

Като заявяват, че след тази проверка е потвърден изводът на СГП още от 2016 г., че по случая не следва да се образува досъдебно производство. „Прокурорът от първоинстанционната прокуратура е проверил и обсъдил всички факти и обстоятелства, имащи значение за изясняване на обективната истина“, посочват от държавното обвинение.

От апелативната прокуратура са установили, че СУ редовно е обявявал студентите от магистърска програма по „Международни отношения – Право на ЕС“ в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти. Министерството на образованието пък своевременно е издавало стикери за дипломите на студентите. От прокуратурата са установили единствено, че ректорът на университета е забавил уведомяването на агенцията по акредитация за две магистърски програми. „Макар да е налице по-късно уведомяване за откриването им обаче, следва да се подчертае, че самите магистърски програми не подлежат на отделна акредитация. Правилно е отбелязано от прокурора от СГП, че в рамките на вече акредитирани направления, могат да се откриват магистърски програми, като НАОА следва единствено да бъде уведомена“, обясняват обаче от обвинението.

Освен това не е установено на завършилите тези програми да е издаван „междууниверситетски диплом за правна и съдебна система на ЕС“, какъвто не съществува по българското законодателство. Министерството е издавало стикери за диплома от СУ.

Освен това е установено, че центърът не е осъществявал каквато и да било образователна функция или дейност. Счетоводството на СУ и центъра се води отделно, като с анекси към основния договор, всяка година са уточнявани финансовите параметри (свързани с броя на студентите и таксите за обучение, с  посещението на чуждестранни преподаватели като лектори и др.). Няма данни и за нарушения на Закона за счетоводството, както и такива, които да подкрепят твърденията, че сумите от събираните такси за обучение по програмата са в полза на ЦПОЮФСУ, заявяват от прокуратурата.

И заключават, че липсва извършено престъпление.

Независимо от това и отчитайки академичната автономия на СУ, от прокуратурата отбелязват, че „ръководството на висшето училище следва да прецени доколко целесъобразно е да продължава съвместната дейност между СУ и ЦПОЮФСУ при осъществяване на обучението по международната магистърска програма „Право на ЕС“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай