Проклятието на Левски

Ужасна съдба застига предателите на големия ни герой

Проклятието на Левски | StandartNews.com
  • Кой е бил информатора в търновския конак?
  • Ужасна съдба застига предателите на големия ни герой

Васил Левски е имал внедрен информатор в търновския конак, който е осведомявал съзаклятниците за действията на полицията. В същото време всички предатели на Апостола в региона ги е сполетяла ужасна съдба. За това разказва писателят и историк Николай Иванов от В. Търново в книгата си "Нови факти за Васил Левски и Стефан Стамболов". Там той разкрива битката между Апостола и Шнайдер ефенди - немски евреин, който по това време ръководи турското шпионско отделение. То е създадено през 1872 г. и е имало добре развита мрежа.

Николай Иванов разказва, че в последната година, преди да бъде заловен,

  • Левски допуска няколко грешки

Той дарява на приятеля си Сава Пенев снимка с автограф на гърба ?, като тази фотография и до днес се пази в Регионалния исторически музей във В. Търново. След като шпионското отделение се сдобива с фотография на Апостола започва усиленото търсене и арести на хора, които приличат на него. Един от заловените е Васил Иванов Узунов от Елена.

  • Снимката с автограф

"Всичко това обезпокоило Левски от методите на Шнайдер ефенди. Той научил тази информация при едно от посещенията си в Елина. Бил е с през есента на 1871 г. в дома на един от съзаклятниците - Сава Кършовски, който му разказва за ареста на неговия зет Васил Иванов, който бил книгопродавец и приличал външно на Апостола. Иванов бил арестуван във Враца, след това откаран във Видин, а  По-късно е преместен в Русчук, където е предаден на съда. Това е записано в спомените на Кършовски "Апостолите на свободата в Елена".

За да бъде освободен зет, идхат паша поискал документ, подписан от мюдюрина и еленските чорбаджии, като доказателство, че Левски не е Васил от Елена.  Преди да бъде освободен, русенският валия поискал също така допълнителна лична гаранция за арестувания от двама авторитетни българи. Тези масови арести доказват амбицията на Шнайдер ефенди да залови Левски.

  • Лясковският чорбаджия

Разбирайки колко добре е информиран турският шпионин за методите му, Левски със сигурност е предвидил опасността от безпрецедентното полицейско раздвижване. Нещо - повече, примката му се затяга след убийството на лясковския чорбаджия Васил Козлев, който издал на турските власти за тескерето на Левски.

То било издадено от Димо х. Вълчев - член на комитета, който изпълнявал длъжността на помощник-кмет.

  • Как попада  в конака?

Един ден между Карлово и Калофер някакъв чорбаджия случайно иска от Левски огън за цигарата си. И за зла участ той припознава сетрето на Апостола като свое. Някога било откраднато, затова поискал да си го вземе.

 

ВИЖ ОЩЕ: Историята се обръща! Нови факти за живота на Левски

Левски вади револвер, става кавга и се намесват заптии. Дякона успява да се отърве, но чорбаджията намира в хастара на палтото завързани в кърпа пет турски лири, тескерето и дълъг лист с шифровки. Веднага ги носи в конака и те стигат до Шнайдер ефенди. Това се оказва една от следите, по които той тръгва да разплита създадената с толкова усилия комитетска мрежа.

Започват масови арести и разпити, като първи е заловен издателят на тескерето Димо х. Вълчев. Той е вкаран в търновския затвор, за да бъде ползван за сведения при преследването на Левски. След това са арестувани всички активни членове на лясковския комитет. Стига се и до безпрецедентното задържане в продължение на три месеца.

Един от задържаните не устоява на изтезанията и разкрива всички подробности около убийството на чорбаджията. Христо Иванов - Големия веднага предупреждава Левски да не идва в региона и че информатора им в търновския конак вече не е там.

Опасенията на Левски, че заловените няма да издържат на мъченията, се оправдават, а  полицейските власти вече разполагат в Търново с няколко свидетели, които могат да го разпознаят.

Това прави търновският търговец Стефан Карагьозов, който имал копринена фабрика в Търново. Той е дал 15 жълтици на революционния комитет и добре е познавал Левски. След залавянето на Апостола в Къкрина бил закаран за разпознаване в Търновския конак и потвърдил, че това е Левски.

Пред приятелите си Апостола малко по-рано заявил, че най-много се съмнява в Стефан и още няколко. Това е записано в спомените на Васил Берон.

Проклятието на Левски застига чорбаджията пет години по-късно - внезапно умира, а във фабриката е продадена на държавата за казарма. По странен начин до две години умират и всички които разпознават Левски и предават делото му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай