Проф. Витанов изненада хората! Разкри голяма тайна

И добави как може да се открие щастието

Проф. Витанов изненада хората! Разкри голяма тайна | StandartNews.com

С този COVID-19 повече нищо лошо няма да стене. Трябва да чакаме следващите вируси, които ще дойдат след няколко година. Това каза в „Събуди се“ по Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. 

След 7-8 години може да е следващата епидемия, прогнозира той, след като сподели, че най-големият му личен успех е бил постигнал преди два-три дни, когато публикували математическата му теория за разпространение на новините.

„Това беше голям успех, тъй като много се разправяхме с едни рецензенти. Спорът беше дали може експонентата може да се разложи в Ред на Тейлър. Професор по математика ми твърдеше, че няма как да стане, а аз му обяснявах, че това са го направили още преди 100 години и накрая победих“, сподели Витанов. 

На въпроса дали математиката може да предвиди любовта професорът отговори с „да“ и добави, че има цели книги за това. 

След като бе попитан дали математиката му е помогнала в любовта, проф. Витанов пък каза „разбира се“. Той сподели, че когато завършил университета се явил пред комисията за разпределение на работа и тогава един от професорите му каза: „Другарю Витанов, имате много добър успех, но не сте софийски жител. Намерете си някоя софиянка! Оставете я приятелката си и ще направите кариера в науката“. Отговорих им, че съм решил да се женя и затова единственото нещо което ги моля, е да я разпределят там, където и мен, разказва професорът. 

Щастливо вече 33-34 години си живеем, добавя той.

„Любовта при мен вече е на заден план. На преден са парите и властта“, призна обаче математикът. 

По думите му, ако човек иска да е успешен трябва да учи математика. „Хората, които могат да си правят сметката винаги успяват”, подчерта Витанов.

„Математиката е средство за разсъждения и начин да видите света. Човек трябва да учи, не само, за да си оправи бита, а за да се облагороди, да изпитва по-възвишени чувства, да има щастие в живота, свързано с красотата, която около него. Ние учим, за да сме хора, а математиката е един от езиците, които са ни много важни, за да разбирате сложността на света“, добави от своя страна Лъчезар Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай