Проф. Рачев с предупреждение към хората на плажа

Веднъж топлинен удар - цял живот проблеми

Проф. Рачев с предупреждение към хората на плажа | StandartNews.com

Климатологът проф. Георги Рачев предупреди почиващите на морето да са особено внимателни с плажа и да се пазят. В страната са обявени оранжев и жълт код заради горещото време и той настоя хората да внимават с излагането на слънце в най-горешите часове.

“Много хора днес ще изгорят”, предупреди Рачев по bTV и обясни, че причината за това ще е появата на вятър край морето, заради което жегата няма да се усеща толкова силно. Той обаче препоръча, ако може да се избягват преките лъчи в най-горещия период от деня.

В събота и неделя ни очаква „глътка въздух“ с леко захлаждане. От понеделник започва втората голяма топла вълна. Във вторник, сряда и четвъртък в София градусите отново ще достигнат 34-35, а в Пловдив - 38-39, коментира проф. Рачев.

По Нова телевизия специалистка предупреди, че топлинните удари са особено опасни, защото когато човек преживее един такъв, тялото му губи способността си да се справя с такива състояния. “Ако веднъж получиш топлинен удар, трябва да се пазиш цял живот”, каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве.

Тя каза също, че у нас има проблем, защото 32 градуса се смята за горещо време, но жълт код се обявява при 34 градуса. Причината за това не е ясна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай