Проф. Рачев разтревожен, какво следва

Прогнозата му за август

Проф. Рачев разтревожен, какво следва | StandartNews.com

Очаква ни много по-спокойно време. Малко отслабна силата на този циклон. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

"В неделя и понеделник ще има слабо смущение - превалявания. Изпращаме един месец, който направи валежите по Черноморието нормални, но в останалата част от страната бе сухо. 

Вторник, сряда, четвъртък ни очаква топло време с температури около 30 и над 35 градуса, след това пак едно слабо смущение", прогнозира проф. Рачев и допълни, че още в неделя температурите ще бъдат над 30 градуса, но засега няма да има над 40 градуса.

"Слънцето вече не е толкова високо, идва меката топлина на август. Чака ни меко, меко време и вече и денят намалява. Само време за море", отсече експертът.

"Има единодушие между двата световни модела за август. Европейският е с 1 градус над нормата, докато американският - половин градус. Чака ни топъл, мек и сравнително сух месец", каза още проф. Рачев.

Той засегна въпроса за летните горещини и техният характер и посочи, че те вече са се превърнали в "новото нормално". Не сме свидетели на нещо безпрецедентно или невиждано, тъй като температурите продължително се повишават през последните години. Това явление нараства паралелно с дейността на човека.

Доц. Рачев предупреждава, че най-тревожното е липсата на исторически аналози, които да ни помогнат да предскажем какво ще последва след време.

Климатологът коментира и други метеорологични явления, които се проявяват често в Европа. Подобни временни ситуации, като силния вятър и студените фронтове, не са нещо изключително ново.

Той припомни случаи на наводнения и катастрофи, които са се случвали през годините. Наблюдава се промяна в някои характеристики на тези явления, като например съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем.

Според него е очевидно, че климатът не е стационарно явление, което подчертава важността на продължаващите научни изследвания и наблюдения в областта на метеорологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай