Проф. Пламен Моллов - най-добрият шахматист сред ректорите

Днес ректорът на УХТ-Пловдив навършва 65 години

Проф. Пламен Моллов - най-добрият шахматист сред ректорите | StandartNews.com

Шахът е голямата му любов. Известен е като най-добрия шахматист сред ректорите и най-добрия ректор сред шахматистите.

Най-ценната вещ за него е книгата с лично посвещение от Гари Каспаров “Как животът имитира шаха”..

Проф. Пламен Моллов - ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание, две години изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, председател на Националната лозаро-винарска камара (2007-2013 г.) и вицепрезидент на Българската федерация по шахмат (2008-2014 г.).

Днес, 9 септември 2023 г., проф. Моллов стана на 65 години.

Приятелите му, които "Стандарт" потърси за личния му празник, казват, че говори дори когато мълчи. Мъж на честта, който си държи на думата си и на когото може да се разчита.Две неща са определящи за проф. Пламен Моллов - шахът и виното. Респектът му както към световните гросмайстори, така и към приятелите му от шахматната общност в България, е безусловен.

Наричат го Рицар на Виното. И до днес той е сред най-уважаваните познавачи не само на вината, но и на винената култура и традиции.За него има първокласни червени вина и всички останали.

Почетен гражданин е на Пловдив, чест и признание, което посвети на колегите си от УХТ, с които е свързан целия му професионален път.

Споделя мисли на Оскар Уайлд и Гьоте.В колата си слуша Пинк Флойд, Роджър Уотърс и Ерик Клептън, които са сред любимите му музиканти.

Свири на пиано, но само за най-близките си хора.

"Стандарт" пожелава на проф. Пламен Моллов здраве, лично щастие и винаги да е с един ход напред!

Привет, маестро! Ти сивърховен жрец на Каиса

НИКОЛАЙ ВЕЛЧЕВ, Майстор на спорта, ФИДЕ Майстор, дългогодишен изпълнителен директор на Българската шахматна Федерация

Привет, Маестро! Наистина академичният състав, който ти е присъдил научната степен Професор е объркал предмета?!? Ти си Професор по… ШАХ и върховен жрец на шахматната богиня Каиса!!! Затова винаги намирай най-точните ходове в шахмата и в живота, твори и създавай нови шедьоври в полетата на най-мъдрата от игрите и във всичко с което се заемеш! И бъди винаги жив и здрав, успешен и щастлив! А когато имаш време и… събереш смелост след празника за поредния вълнуващ блиц мач, приятелите ти сме винаги на линия!

Спокоен стратег в играта

ПРОФ. КОСТА КОСТОВ, Национален консултант по белодробни болести

Познавам проф. Пламен Моллов от няколко години. Споделяме обща приятелска компания. Пламен е приятен събеседник - търпелив, сдържан, добронамерен, ненатраплив, от тези, които умеят да слушат.

Страхотен партньор на белот, контрапункт на моя дързък маниер - спокоен стратег в играта. Харесвам неговия маниер на общуване, с уважение към другия. Това го прави желан събеседник.

Желая му търпение, вдъхновение и устрем по академичния му път, здраве и щастие в личния живот. И двамата обичаме добро червено вино и за празника му ще пия чаша за негово здраве, за предпочитане на неговата маса, с общите приятели.

Прави планове, най-хубавото предстои

ПРОФ. ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ, Декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" 

Запознах се с Пламен Моллов през 2001 г., когато и двама се озовахме в Народното събрание. На изборите през пролетта, благодарение на царя, НДСВ (тогава още коалиция между две малки партии) беше спечелило половината от депутатските места и Парламентът изведнъж се напълни с нови хора, между които и ние с него.

Пламен веднага ни направи впечатление на интелигентен, спокоен и диалогичен човек. И като председател на парламентарната Комисия по земеделие, и по-късно като председател на парламентарната ни група, той показа, че наред с това е добър организатор и отличен администратор.

През годините сме се чували и виждали по различни поводи – като се започне от проблеми, свързани с висшето образование и академичната общност (и двамата се преподаватели във висши училища с административни отговорности), и се стигне до размяна на мнение по въпроси на виното (разбира се той – като професионалист, а аз – като любител и умерен консуматор).

Понеже поводът за тези кратки думи е годишнината на Пламен Моллов, не мога да не кажа, че той е от онези хора, за които аритметичното измерение на възрастта не е определящо. Тя (възрастта), разбира се, се мери с изминатия път, но много повече с плановете, които имаш. Та, ако трябва нещо да му пожелая във връзка с тези 65 завъртания на земята около слънцето, на които той е бил свидетел, то е да продължава да прави планове. И нищо чудно да се окаже, че най-хубавото предстои.

Има голям принос за модернизирането на винарската индустрия

ИВАН ПАПАЗОВ, Изпълнителен Директор на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД и член на Съвета на настоятелите на УХТ 

УВАЖАЕМИ ПРОФ. МОЛЛОВ,

От името на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД Ви поздравяваме по случай Вашия рожден ден!Приемете нашите най-искрени пожелания за здраве, благоденствие и сполука във всички лични и професионални начинания. Използвам случая, за да изразя своята признателност, както за дългогодишното ни сътрудничество, така и за доказания Ви професионализъм и съществен принос за развитието и модернизирането на българската винарска индустрия и наука.

Приемете нашето дълбоко уважение за отговорността и усилията, които сте полагали за сектора като общественик и продължавате да го правите днес като Ректор на „Университета по хранителни технологии“, гр. Пловдив.

Пожелаваме Ви да продължите все така успешно да съхранявате високото равнище на подготовка на Вашите студенти и да съхранявате отличната репутация на учебното заведение, доказало се като ковачницата на кадри за винарския сектор.

ЧРД на Проф. д-р Пламен Моллов!

АДВ. МИХАИЛ КОЖАРЕВ, Съдия, адвокат, прокурор и бивш член на ВСС

Професоре!

Мълчиш!

Не казваш кой си

през какво си минал…

Но зная аз,

не си като вулкан изстинал,

а пламък жив!

И още носещ топлина и жар.

Такъв бъди и давай своя дар

от знания, любов и красота!

И да пребъдеш на света!

Човек, който носи след себе си отговорност, визия и пространство

ШЕФ МАНЧЕВ, Топ ресторантьор, тв водещ, автор на книги и рецепти

За мен Пламен Моллов е един изключителен човек, който вярва в това което прави. Човек който носи след себе си отговорност, визия и пространство, вярва в бъдещето и вярва в това което иска да направи. Голям приятел и достоен човек!

Да е жив, здрав и мечтите винаги да не го напускат!

Здраве, енергия и неочаквани постижения в любимата игра

Д-Р КИРИЛ КАЛЕВ, Експерт по комуникации и коучинг, бивш посланик на България в Австрия

През май тази година в Пловдив бе отбелязана 70-ата годишнина от създаването на УХТ. Имах честта да присъствам и да подпомогна организацията на събитието и там станах свидетел на един истински празник на това уникално учебно заведение, чието развитие и постижение е свързано изцяло с дългогодишна научна дейност на Проф. Моллов.

В края на неговия ректорски мандат и в навечерието на юбилея му бих желал, да го поздравя за ползотворната научно–обществена дейност и да му пожелая още много години здраве, енергия и неочаквани постижения в любимата му игра шахматът. 

Лаконичен на думи, но щедър на мъдрост

КИРИЛ АСЕНОВ, Инвеститор и предприемач

Професор Моллов е от тази порода стойностни мъже, които не се срещат често в наши дни.Логичен, последователен, умен. Лаконичен на думи, но щедър на мъдрост и идеи.

Пламене,

поздравявам те с празника и пожелавам много победи в шаха и в играта, наречена живот!

Успешно купажира наука, политиката и гросмайсторска страст

ДИМИТЪР НЕДКОВ, Писател

Професор Пламен Моллов е от онези личности в съвремието, доказали умението с чест и достойнство да преодоляват комбинацията от превратности в слалома на живота.Академичното му призвание да превъплъщава библейската роля на лозата и виното в потребителските вкусове на битието ни житейско, го е доближило до съвършенството на алхимичното изкуство.

Казано на професионалния му език - купажирането. Или - изнамирането на еликсира на живота чрез съчетаването на наглед несъвместими по своята същност дарове на природата.Това умение най-точно обяснява успешния му експеримент за купажиране на науката, политиката и гросмайсторската страст към шахматната игра. Като прибавим към това и деликатното умение на премълчаване на успехите, великодушието над язвителността хорска, преклонението пред вътрешната красота на интимността и вярата в могъществото на доброто над мерзостта на злото… ето го пред нас, в пълната си увереност в смисъла на живота си, Човекът Пламен Моллов в своята шестдесет и пета годишнина...

Впечатлява с познанията и интересите си

Д-Р НАЧКО ЧАЛМАНОВ, Акушер-гинеколог с принос към въвеждане на международни медицински практики

Не знам как се казват само няколко думи за личност като Пламен Моллов, защото той е впечатляващ с широтата на познанията и интересите си, но най-важното - Пламен е прекрасен човек и приятел, с изключителни качества!

Възхищавам се и на брилянтния му ум и талант на шахматист, защото споделям тази страст към шаха и не на последно място - споделям и любовта към хубавото вино, територия в която Пламен е безспорен авторитет и ценител!

Скъпи приятелю,

пожелавам ти от сърце да си здрав и да се наслаждаваш на живота! Продължавай да бъдеш най-добрия шахматист сред експертите на хубавото вино и най-добрия експерт на виното сред шахматистите!

Честит празник!

Притежава изключителната способност да обединява

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ, народен представител, Бивш министър на регионалното развитие и благоустройството

Пиша тези редове с дълбоко уважение и възхищение към Пламен Моллов, мой близък приятел, който тази година празнува юбилей.През целия си живот Пламен винаги е бил посветен на работата си, във всички професионални дейности, в които го познаваме - на народен представител, преподавател, доктор на науките.

Той притежава изключителната способност да обединява хората около себе си, като присъствието му е източник на стабилност и вдъхновение.С Пламен ни свързва топло приятелство, което издържа житейските изпитания във времето. Пламен е спокоен, търпелив, мъдър, ерудит, който притежава неподправена доброта и щедрост на духа.На този важен юбилей му пожелавам да е здрав, щастлив и заобиколен от близки хора, които го ценят.

Още дълги години служба на ползу роду

МИЛЕН ВЕЛЧЕВ, Министър на финансите 2001-2005 г.

В годините след 2001, когато се запознах с проф. Пламен Моллов, го оцених като един от най-сериозните политици. Откакто НДСВ я напусна, активната политика загуби много от неговата липса, но също толкова много спечели науката. Пожелавам му още дълги години служба на ползу роду, независимо в какво качество.

Пламене, прави каквото трябва, за да се случва най-доброто!

БРАНИМИР БОТЕВ, Почетен професор и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество

За Пламен Моллов, може много да се говори, но с него може още повече да се преживее. Той се е родил професор, в житейски и философски смисъл, после е било само въпрос на време да бъде удостоен!

Знанията и умението, с които ги споделя правят тържество общуването с него. И не само защото е енциклопедист в сферата на науката, образованието, храните, виното, историята, шаха, в какво ли не, а защото не пести своите знания, време, воля и усилия, за да ги дава! На своите студенти, на колегите си, на всички около него!

И досега в UK се разказва под сурдинка, че когато Хю Грант се е родил, родителите му са били безкрайно щастливи, че това е станало на 9-ти септември и малкият Хю има шанс да повтори успехите и признанието на астралния си близнак Пламен...Честит Рожден Ден, Пламене! Продължавай да правиш каквото трябва, за да се случва най- доброто!

Да намери лепилото за обединение на българския шах

Д-Р МАРТИН ЗАХАРИЕВЗаместник-председател на УС на Националния борд по туризъм

Пожелавам на проф. Моллов на първо място, разбира се, да бъде здрав, да бъде способен какъвто е бил и го познавам. В бъдеще му пожелавам да намери онази мъдрост и онова лепило, което да обедини българския шах и тези талантливи млади хора, които прославят България, да бъдат легитимно представлявани от една законно избрана федерация, която той да оглави.

Знаем, че шахът е неговата най-голяма страст.Пожелавам му академичната му кариера сега след като приключи мандата в университета, на който е ректор, да продължи със същото темпо и със същия успех, макар и вече без преки отговорности като ректор.

И в най-личен план му пожелавам в оставащите, колкото Господ е решил години, да обиколи възможно най-много места по света и да се радва на изключително любопитство и радост от срещата с нови хора. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай