Проф. Овчаров: Сега топката е в полето на РСМ

Сега ще стане ясно колко тя действително иска да стане член на ЕС, каза той

Проф. Овчаров: Сега топката е в полето на РСМ | StandartNews.com

"В съгласие с другите двама говорители на НКМ, професорите Ана Кочева и Пламен Павлов, заявявам, че като цяло одобряваме изказаната по-рано позиция на ПП ГЕРБ и на нейния председател г-н Бойко Борисов по отношение на т. нар. френско предложение относно Република Северна Македония. Всъщност е по-добре то вече да бъде наричано "предложение на Европейския съюз". Очевидно на този етап това е най-подходящия вариант, който България може да получи", заяви проф. Николай Овчаров, говорител на Националния кръг "За Македония" 

"Същевременно искам да заявя, че това предложение трябва да се разглежда и отстоява от българската дипломация като рамка, в чиито граници тепърва предстоят преговори, което трябва да бъде ясно разписано в съответните документи. Хубаво е, че в тези преговори вече страна става ЕС, чиито член е Република България. Именно в тези преговори ще трябва да се намерят подходящите и удовлетворяващи българската страна решения относно историческата и езиковата проблематика. И веднъж завинаги да се забрави думата българско "малцинство" в РСМ, която някои политици неразумно употребяват в изказванията си. Защото, както се видя от последните два дни, в България вече се надигат македонисти, претендиращи за "македонско" малцинство у нас", допълни той.

"Сега топката е в полето на РСМ. И сега ще стане ясно колко тя действително иска да стане член на ЕС. Нещо, в което лично аз дълбоко се съмнява", заключи, проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай