Вторник,

Проф. Овчаров: Сега топката е в полето на РСМ

От: Агенция Стандарт -
1134
Проф. Овчаров: Сега топката е в полето на РСМ
A
A
A

"В съгласие с другите двама говорители на НКМ, професорите Ана Кочева и Пламен Павлов, заявявам, че като цяло одобряваме изказаната по-рано позиция на ПП ГЕРБ и на нейния председател г-н Бойко Борисов по отношение на т. нар. френско предложение относно Република Северна Македония. Всъщност е по-добре то вече да бъде наричано "предложение на Европейския съюз". Очевидно на този етап това е най-подходящия вариант, който България може да получи", заяви проф. Николай Овчаров, говорител на Националния кръг "За Македония" 

"Същевременно искам да заявя, че това предложение трябва да се разглежда и отстоява от българската дипломация като рамка, в чиито граници тепърва предстоят преговори, което трябва да бъде ясно разписано в съответните документи. Хубаво е, че в тези преговори вече страна става ЕС, чиито член е Република България. Именно в тези преговори ще трябва да се намерят подходящите и удовлетворяващи българската страна решения относно историческата и езиковата проблематика. И веднъж завинаги да се забрави думата българско "малцинство" в РСМ, която някои политици неразумно употребяват в изказванията си. Защото, както се видя от последните два дни, в България вече се надигат македонисти, претендиращи за "македонско" малцинство у нас", допълни той.

"Сега топката е в полето на РСМ. И сега ще стане ясно колко тя действително иска да стане член на ЕС. Нещо, в което лично аз дълбоко се съмнява", заключи, проф. Овчаров.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички