Проф. Овчаров гневен на министър. Спрени разкопки

Топ археологът излезе със специална позиция

Проф. Овчаров гневен на министър. Спрени разкопки | StandartNews.com

С гневна позиция срещу Министерство на културата излезе археологът проф. Николай Овчаров. Той алармира, че освен парите за разкопки, които държавата дава на общините, са спрени и самите проучвания на обектите.

Ето позицията на проф. Николай Овчаров:

Вече алармирах българската общественост как Министерството на културата саботира финансирането на общини като Кърджали, Видин, Търговище и др. Това се случва, след като то спира предвидените за тях в Националния бюджет на Република България целеви субсидии за развитие на културния туризъм там.

През последните години в тези общини държавата дава допълнителни средства за проучване на прочути археологически обекти като Перперикон, Рациария, Мисионис, Хераклея Синтика и др. Целта е само една - по този начин да се укрепи икономиката на всички тези райони, които, както се знае, съвсем не са сред най-богатите в България.

Тази година тези посещавани от десетки хиляди туристи ще бедстват и буренясват, поради ината на един млад министър. Предвидените за тях средства няма да отидат и за други археологически обекти, а ще изчезнат кой знае къде в хаоса на днешното време. Но на и без това черното за българската археология (а и държава!) небе се зададе нов буреносен облак.

Въпросните общини като Кърджали и Търговище отчаяно се опитват да извадят някакви средства от своите бюджети, за да подпомогнат археолозите да не спрат напълно проучванията. Разбира се това са със 7-8 пъти по-малко пари от тези, които ни са полагат от Националния бюджет.

Но се оказва, че дори и те не могат са бъдат използвани поради немарливостта на Министерството на културата.

Малцина от хората знаят огромната бумащина, с която трябва да се занимават археолозите преди да излязат на терен. Това са десетки документи, много от които са безсмислени, за да бъде получено лелеяното разрешение за разкопки. Те преминават през няколко инстанции, за да бъдат по закон накрая подписани от Министъра на културата.

Но не би! Вече със седмици нашите разрешения „отлежават” в МК, без да получат заветния подпис. Нищо че всички формалности са изпълнени. То и няма кой да придвижва документите. Нали отговорният за тези дела заместник-министър арх. Бойко Кадинов подаде оставка в несъгласие с политиката на министерството още след месец работа в него!А ние сме сезонни работници. Де факто лятото вече е преполовило.

Говори се, че разрешенията ще се получат чак през август. Което означава ние да газим и работим в калта, причинена от есенните дъждове. Защото никой в МК не го е еня за това!После нека да идват стотици хора да ме питат защо не сме направили като гърците. Ами нали сме третата страна в Европа по брой паметници на културата след Гърция и Италия. Мисля, че разбрахте защо. И с такова управление никога няма да станем дестинация за културно-исторически туризъм

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай