Проф. Георги Рачев: В понеделник мор, после шок

Идва циклон, който носи валежи

Проф. Георги Рачев: В понеделник мор, после шок | StandartNews.com

Гореща прогноза направи за следващата седмица топ климатологът проф. Георги Рачев.

ВИЖ ОЩЕ: Времето си играе с нас. Изненадва ни през час

„Горещо. До вторник ще е горещо, защото в понеделник температурите на доста места в България ще надминат 30 градуса. До вторник ще има пълноправно лято“, обяви професорът.

„Топло е не само у нас, не само в Европа, ами и в целия свят“, допълни той.

„Поради фьонов ефект е напълно възможно в понеделник в София да отчетем 30 градуса. В Добрич също ще има 30 градуса. Земята дори вече е доста затоплена. Понеделник на обед ще са тези 30 градуса. И по морето ще е топло.

Но от сряда започват валежите и понижение на температурите”, каза проф. Рачев.

Тогава идва полярен циклон, с който ще влезе свеж полярен въздух. Това нещо ще мине през България и след това ще се изнесе към Русия и Украйна, поясни климатологът в сутрешния блок на bTV.

„Сряда, четвъртък, а може би и петък се очакват значителни валежи“, предупреди проф. Рачев и допълни: „20-30 литра на квадратен метър ще паднат, а това е жизненоважно.

Язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“, които захранват цялото Черноморие са наполовина пълни, а ако няма вода… туризъм без вода – не може, каза експертът.

Валежите през април и май, които са т. нар. „черешови води“ ще попълнят запасите.

„Всичко, което е в синьо, зелено и червено са валежи, а лилавото е сняг – ще имаме и нова снежна покривка през четвъртък по планините.

Много е важно как ще мине траекторията на този циклон – важно е по отношение на температурите и валежите“, каза проф. Рачев.

Не бих казал, че времето се разваля – по-скоро се връщаме към нормалното априлско време, категорично заяви проф. Рачев.

„Десети месец сме с невиждано високи градуси. Десети месец наред земята е по-топла откогато и да е… а това е от над 200 години, изрази притеснението си професорът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай