Проф. Георги Близнашки с орден от испанския крал

Видният конституционалист бе отличен заради неговата подкрепа за позицията на испанското правителство при кризата в Каталуния

Проф. Георги Близнашки с орден от испанския крал | StandartNews.com

Бившият служебен премиер и известен професор по конституционно право Георги Близнашки бе удостоен с  Ордена на Исабел Католическа на Кралство Испания. Отличието му бе връчено от  посланика на Кралство Испания у нас Н.Пр. г-н Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес.Високата чест бе оказана на видния наш конституционалист заради неговата твърда подкрепа за позицията на испанското правителство и централната власт при кризата в Катаулния. „Изказах се категорично зазапазване на националното и държавно единство на Испания. Взех позиция ,че референдумът е противоконституционен и т.н. Вестник „Стандарт“ тогава помагаше в тази кампания. Испания и България са имали винаги традиционно добри отношения. Двете страни имат сходни историчеси съдби, минали са през много изпитания. И затова тогава ,когато се налага ,трябва да си помагат, с оглед на обстоятелствата. Испания беше образец за подражание в нашия преход и съвсем естествено беше в тежък момент да покажем солидарост, следвайки правилото „прииятел в нужда се познава“, заяви за „Стандарт" проф. Близнашки.

Oрденът на Исабел Католическа е учреден от Крал Фернандо VІІ (1784-1833) на 14 март 1815 год. Първоначалното му название е бил Кралски американски орден на Исабел Католическа, в памет на кралицата, на чиято политика и подкрепа се дължи откриването на Америка и като награда за доказаната лоялност и заслуги за благоденствието на онези територии. Орденът се присъжда като награда за изключителни действия от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на нацията, или които представляват значителен принос към връзките на приятелство и сътрудничество на испанската нация с останалата международна общност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай