Проф. д-р Любомир Спасов е новият декан на Медицинския факултет

Избран е на общо събрание на факултета на 23 юни 2023 г.

Проф. д-р Любомир Спасов е новият декан на Медицинския факултет | StandartNews.com

Проф. д-р Любомир Спасов е новият декан на Медицинския факултет на Софийския университет, съобщиха от най-старото висше училище.

Избран е на общо събрание на факултета на 23 юни 2023 г. с 51 гласа “за”, 9 “против” и 20 “въздържал се”. Проф. Спасов е бил на този пост до 2019 г.

Завършил е с отличие Медицинска академия - София. През 1998 г. придобива специалност по обща хирургия, а от 2000 г. е специалист по кардиохирургия. През 2007 г. придобива научна степен доктор по медицина, а през 2008 г. става доцент, а 2012 г. професор. През 2013 г. придобива диплома от Европейския борд по хирургия за квалификация в трансплантационната хирургия. От 1998 до 2021 г. е директор на УМБАЛ “Лозенец”.

Той е първият, направил успешно в България операция на биещо сърце.

Първи извършва видеоасистирана митрална клапна реконструкция и подмяна през 10 см отвор. За първи път в България реализира трансмиокардна лазерна реваскуларизация.

Негова е първата трансплантация на черен дроб у нас, първи присажда черен дроб на дете на 6 месеца, както и трансплантира черен дроб от жив донор.

За първи път извършва split liver трансплантация на черен дроб (един черен дроб от трупен донор се разделя на две части и се трансплантира на двама пациенти).

За първи път е извършил трансплантация едновременно на черен дроб и бъбрек. Негова е и първата трансплантация у нас на бял дроб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай