Вторник,

Проектанти и строители пречат на ремонтите в София

От: Редактори -
A
A
A

Проблемите с ремонтите идват от лоши проектантски решения и неподготвени строителни кадри. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Тя определи като безумно решението да има шахта в корените на дърво на ул. „Граф Игнатиев“. „Тази шахта е съществувала от 30 години насам. Дървото също е било до шахтата. Въпросът е, че на този капак не му е мястото там. Вчера възложих да се търси и някакво друго решение“, отбеляза тя. Според нея хората, които се възмущават са си в правото да го правят. По думите й подобни случаи компрометират проекти, при които са вложени огромни усилия.

„Преди години един такъв детайл на бул. „Владимир Вазов“ само заради едни асфалтирани дънери, компрометира целия проект“, припомни тя.

„Проблемите с ремонтите, които коментираме непрекъснато, са лоши проектантски решения и неподготвени строителни кадри. Това мисля, че е валидно за всички“, коментира Фандъкова.

„Моята задача е да не платя нито 1 лв. от обществените средства, от парите на хората, за некачествена работа“, уточни тя. „Санкциите са много сериозни, когато изчете срокът по договора, особено за този (ул. "Граф Игнатиев") беше 300 дни по договор, имаше спиране заради климатичните условия, това нещо се изчислява от строителния надзор, но в края на краищата, когато се приключи накрая, трябва да бъде прието, само ако е добре. Ако не е добре, отново ще бъде връщано“, допълни Фандъкова.

„И надзорът, и контролните органи минават и отбелязват, даже скоро имаше подкрепа и от гражданите, като бяха отбелязали плочи, които не са равни, това нещо изпълнителят трябва да го отстрани преди да мине приемателната комисия, ако не го отстрани проектът, няма да бъде приет“, заяви тя. „Текат му срокове, 240 хил. лв. на ден е санкцията за забавяне, отделно 1, 200 млн. е за качество. Това са сериозни средства, които респектират изпълнителите, и те са длъжни да си свършат работата“, допълни кметът на София.

Очакваме 8 метростанции, 8 км от третата линия на метрото, да бъдат готови до края на годината, каза още Фандъкова. „Днес тунелопробивната машина приключва своята работа, излиза на метростанцията на „Малък градски театър зад канала“, очакваме това да стане днес до обяд. Това означава, че сме почти на финала. 88 % от първия етап на метрото са готови. Машината прокопа 7 км двупосочен тунел от ж.к. „Красно село до „Малък градски театър зад канала“, обясни тя.

„Очакваме 8 метростанции, 8 км от третата линия на метрото, да бъдат готови до края на годината. Вторият етап с 4 км от ж.к. „Овча купел“ до „Околовръстния път“ на Горна Баня очакваме да са готови до средата на следващата година“, обяви Фандъкова. Тя отбеляза, че проектът на третия лъч на метрото е много сложен и труден, но това е и най-важният проект за града. „Строим изключително бързо, за 10 години сме построили 30 км, от общо 40, а сега предстои да пуснем 12, които се строят отделно. За мен е много важно метрото да не спира да се строи“, посочи кметът на София. „Тази година сме планирали общо 16 по-големи проекта. Всички улици са главни и важни за кварталите“, допълни тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички