Продължават експерименталните гласувания с машини

Досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница

Продължават експерименталните гласувания с машини | StandartNews.com

„Предстоят още експериментални гласувания с машините, за да могат хората да се обучат и да се гласува без проблем на предстоящите избори на 11 юли за парламент", каза пред БНР Цветозар Томов, заместник – председател на ЦИК във връзка с предстоящия машинен вот.

Досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница.

„По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинът им на програмиране.

Важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори, трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно", коментира още в "Преди всички" Томов.

Томов посочи, че решението за преминаване от машинно към хартиено гласуване, няма да се взема на ниво Секционна избирателна комисия. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

"Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства - около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства. А срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности ", коментира още експертът.

По думите в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

По повод тестове с машините досега Цветозар Томов поясни, че се мери най-вече времето за гласуване според особеностите на гласоподавателите, мястото на секцията.

"Продължаваме с тестовете, ще има още три теста в София тази седмица, не искаме да бързаме с някакви окончателни изводи. Това, което до момента може да се посочи като извод е, че при наличния брой устройства, които можем да използваме, трябва да сме много добре подготвени в информационната кампания и по отношение на подготовката на СИК, за да се справим без проблеми. Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации", заяви още Цветозар Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай