Продължава преклонението пред паметта на Левски

Днес в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София ще се състои възпоменателна церемония-поклонение

Продължава преклонението пред паметта на Левски | StandartNews.com

И днес продължават проявите, с които се отбелязват 147 години от героичната смърт на Апостола на свободата Васил Левски.

Днес в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София ще се състои възпоменателна церемония-поклонение. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще изпълни ученичката Михаела Дакова от 11-ти клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня. Българското национално радио ще предава пряко церемонията.

В Ловеч също продължават. В 8.00 ч. за Къкринското ханче тръгва традиционният туристически поход „По  стъпките на Левски“, а от 11.00 ч. пред паметника на Апостола в двора на ханчето, където е заловен, е гражданското поклонение. Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година  от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук – революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола.“

Заради шествието от 18.30 ч. се спира движението по част от бул. „България“ и ул. „Търговска“ в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша“.

Митинг-поклонение ще има в Карлово. Преди това в църквата „Света Богородица“ ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Днес ще бъдат наградени и авторите на най-добрите есета сред участвалите в студентския конкурс на тема „Васил Левски - диалози във времето, диалози с времето“.

В петте общини на Ямболска област ще бъде почетена паметта на Васил Левски. В Ямбол поклонението ще е пред барелефа в гимназия "Васил Левски". За поредна година жители и гости на град Стралджа ще почетат трагичната гибел на Апостола чрез факелно шествие, което ще премине по главната улица на града, а пред мемориалната плоча на героя ще се поднесат цветя и венци. Тематични кътове за Дякона, „уроци по родолюбие“ с малките читатели организират в библиотеките и читалищата в община Болярово, а в училище „Д-р Петър Берон“ Ученическият съвет ще представи презентация за живота и делото на Левски.

В Сливен възпоменателната церемония ще се състои на площада, носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона. Възпоменателните прояви ще започнат от 9.30 ч. с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“,  на който ще бъдат разказани спомени за учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Левски. В 10.00 ч. в квартал „Клуцохор” ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона -  Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов - Брадата и паметника на Таньо войвода, пред барелефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай