Проблемът на НЗОК е краят на годината, а на фалитът

Проблемът на НЗОК е краят на годината, а на фалитът  | StandartNews.com

София. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви в ефира на ТВ7, че не може да се говори за фалит на касата, при положение, че за следващата година са заложени 2,8 милиарда лева в бюджета й. "Проблемът е друг – как ще завършим 2013 г.", каза тя.

Според нея дотук се е стигнало, защото за пръв път в историята си касата е оставена без резерв и няма гаранционен фонд, какъвто всяка разплащателна институция трябва да има.

"Министерството на здравеопазването през последните години е прехвърлило дейности, неспецифични за касата, без те да са обезпечени с финансов ресурс. Такива са ваксините, редките болести, интензивните грижи, онколекарствата", каза още Тодорова.

Тя заяви, че няма как да бъдат покрити 100% от извършените дейности до края на тази година. В проектобюджета за следващата година има текст, с който се гарантира, че от бюджета за следващата година ще бъдат разплатени тези 20%. Около средата на годината касата ще направи отчет за извършената дейност и състоянието й и вероятно ще се пристъпи към актуализация на бюджета, за да не се стигне до нов дефицит в края на 2014 г.

"За пръв път в проектобюджета са записани текстове, с които правителството иска мерки за ограничаване на изтичането на средства от касата", посочи още Румяна Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай