Неделя,

Президентът отдаде почит към делото на Паисий Хилендарски

От: Агенция Стандарт -
437
Президентът отдаде почит към делото на Паисий Хилендарски
A
A
A

Банско чества делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен Радев участва в кулминацията на честванията по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на "История славянобългарска", предаде БНТ.

"История славянобългарска" откри хоризонта към нашето духовно пробуждане. Не ни е известно много за живота на Паисий - той посвети себе си на Бога и на Отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава. Имаше друга мисия - в най-мрачните времена на нашия народ - на гнет, на безпаметност и безнадеждност, да разпали искрата и да извади българския народ от безвремие и безидейност. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския дух и идеал.

В страниците на неговата история българинът преоткри географските граници на своето Отечество - от Дунав, до Тракия и Македония. Духовното дело на Паисий подготви почвата за борбите за национално освобождение. И днес "История славянобългарска" е жива, помни се и ще се помни, въпреки че тя не е първият писмен документ за българската история.

Тази история е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий представя с гняв като най-големия грях.

Почитайки Паисий, отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, но и нашата памет, език, писменост и национална идентичност.

Поклон пред делото на Паисий Хилендарски!Да пребъде България!" - заяви президентът в словото си.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички