Петък,

През пролетта метро и до Горна баня

От: Мартина Суботинова -
459
През пролетта метро и до Горна баня
A
A
A

До края на март трябва да заработи втората част на третия лъч на метрото от „Красно село“ до Горна баня.

Над 500 хиляди пътници дневно ще обслужва метрото през пролетта. Новите спирки, който ще бъдат пуснати са „Овча купел“, „Мизия“, „Овча Купел II“ и Горна баня. С тях дължината на подземната железница ще достигне 52 км с 47 метростанции.

Очакванията са делът на метрото в градския транспорт да достигне до 40%, а намалението на вредните газове – 90 000 т годишно.

Цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции. Тази година трябва да започне и работата по участъка от „Хаджи Димитър“ до “Левски Г“.

Данните са от доклад на зам.-кметовете по финанси и строителство – Дончо Барбалов и Ангел Джоргов, с който общината заявява намерение да тегли заем до 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а решението ще бъде гласувано от Столичния общински съвет в четвъртък.

Относно заема от ЕИБ, общината има намерение да изтегли парите за 20 години, които да изплаща с бъдещи приходи на кметството. Идеята е проектите да започнат да се реализират следващите 5 години, а лихвата ще бъде 0,35%. Общината е разработила два списъка с ремонти – основен и резервен.

В основния влизат изграждането на т.н. „Зелен ринг“ за колоездачи и пешеходци между гара „Пионер“ и квартал „Слатина“, разширяването на бул. „Тодор Каблешков“ от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“, ремонта на бул. „Копенхаген“, с който ще се направи връзка с "Цариградско шосе" и метрото в „Младост 3“. С европарите може да се разшири и бул. „Ломско шосе“ от кръговото кръстовище при едноименната станция на метрото до Околовръстния път.

Предвижда се също ремонт на тунела при НДК и трамвайното трасе с цел идващите от бул. Скобелев" при Петте кьошета ще се качват на рампа и така да ще минават по покрива на тунела. Рехабилитация на тунела в „Люлин“ също е в основния списък на кметсотво. В резервния списък остават изграждането на Западна тангента, реконструкциите на булевардите „Джеймс Баучер“ и „Рожен“ и др.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички