Прецизност по японски

Прецизност по японски | StandartNews.com

Toyota Avensis показа ново лице преди заслуженото си пенсиониране

Откакто се появи по европейските пътища в края на 1997 г., Avensis се превърна в най-престижния модел на Toyota на Стария континент. Трите му поколения, проектирани, създадени и произведени в Европа, реализираха общо близо 1,8 млн. продажби. Японската компания официално обяви, че спира производството на Avensis в началото на 2018 г. Причината не е спад в търсенето, разбира се. Toyota вече прави аналогични модели, със същите линии на купето и характеристики, и пускането на "двойник", който се отличава само с името, не си струва. Въпреки това наскоро японците показаха фейслифт на модела, който грабва окото не само с визията си, но и с поведението на пътя и сигурността.

Екстериорът веднага прикова вниманието ми с някои доста приятни промени. Особено ме впечатли предницата. Стилът на фаровете е напълно различен, а радиаторната решетка се е лишила от мрежата си, като на нейно място е поставена тънка хромирана лайстна с логото на компанията. За допълването на по-елегантния стил допринасят също така дневните LED светлини и светодиодните стопове. Масивната решетка на въздухозаборника и релефните детайли пък карат този семеен автомобил да изглежда малко по-спортно и мъжествено. Извивката на покрива ме навежда на мисълта, че в салона е увеличено пространството над главите на пътниците отзад, което често е голяма болка за собствениците на седани. Като сложите на автомобила и 18-инчови лети джанти, а не стандартните 16-инчови, зяпачите по улиците още повече ще ви завидят.

Може би поради факта, че това е последното превъплащение на модела, Toyota реши да зарадва колкото може повече феновете на Avensis. Интериорът е пипнат до последния детайл, използвани са много по-качествени материали. Приборният панел свети в меко синьо, на централната конзола е разположен 8-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система Toyota Touch, която може да управлявате и от мултифункционалния кожен волан. Между оборотомера и спидометъра има 4,2-инчов екран, който показва всички необходими данни по време на пътуването, като моментен и среден разход на гориво, изминати километри, оставащи километри до зареждане, температура на въздуха отвън и др.

Заслужава да се отбележат също така комфортът и габаритите. Дизайнът на предните седалки е променен и дори след дълго каране не чувствате умора. Отзад пък спокойно вече сядат и хора с ръст над 190 см. Обемът на багажника е 509 л., а при сгънати задни седалки нараства до 1056 л.

Тестваната от мен модификация бе с бензинов 1,8-литров двигател с мощност 147 к.с. и 180 Нм максимален въртящ момент, съчетан със CVT трансмисия. Нивото на оборудване бе Executive (първото след базовото Comfort, като има още две - Elegance и Luxury), което включва полезни екстри като круз контрол и камера за задно виждане. Двигателят е вторият по мощност сред бензиновите, с които се предлага моделът (другите са 1,6-литров със 132 к.с. и 2-литровият със 152 к.с.). Това е достатъчно за ускорение от 0 до 100 км/ч за 9,4 сек. Комбинираният разход е 6 л/100 км, но с включен климатик и по-екстремно каране "качих" 2 л отгоре, което ми се струва напълно реално. Максималната скорост на седана е 200 км/ч, като при комбито от същата модификация. По отношение на динамиката има какво да се желае, но ако сте семеен, с лесна ръка може да пренебрегнете това. При движение по неравен път забелязах, че поради по-твърдото окачване усещам почти всяко камъче, а и колата повече тресе. Може да съм прекалено разглезен, разбира се. Avensis обаче прилепва към асфалта и комфортът е неописуем. При взимане на по-остри завои воланът реагира мигновено на командите, не се чувства никакво накланяне на колата.

За сигурността на шофьора и пътниците се грижи новата серийна система за безопасност Toyota Safety Sense. Тя включва Pre-Collision System - система за активна безопасност, която следи ситуацията на пътя пред автомобила по време на движение и предупреждава за опасност от челен сблъсък, Lane Departure Alert - асистент, следящ за напускане на лентата за движение, Road Sign Assist - асистент, който следи пътните знаци и ги изобразява на приборното табло, и Automatic High-Beam - автоматично превключване между къси и дълги светлини, според пътната ситуация. При скорост между 10 и 80 км/ч Pre-Collision системата следи за автомобили по курса и намалява риска от сблъсък с тях. Когато възникне риск от сблъсък, сигнализира със звуков и зрителен сигнал.

Мислех си, че в края на производството на модела Toyota можеше да не подходи толкова прецизно и да не обърне внимание на всеки детайл. Японците обаче явно са искали да подготвят Avensis за заслуженото пенсиониране в най-прекрасния й вид.

Цветан ИЛКОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай