Прекален светец и Богу не е драг

Прекален светец и Богу не е драг | StandartNews.com

Забраната на сливенския владика на венчавки на православни с друговерци е абсурдна

Сливенска епархия от край време се е прочула като крепостта на православието. Най-вече в лицето на братята свещеници Евгений и Силвестър Янакиеви, които от години наред громят всичко, що не се вписва в техните разбирания за това що е истинно православие. Лошото е, че и дядо Йоанакий, като техен духовен и административен началник, вместо да им попридърпа юздите, им върви по гайдата.

Защото няма друго обяснение и за последното му разпореждане, забраняващо венчавката на православни с "инославни и иноверни" в поверената му епархия.

Заповедта е повече от безсмислена, най-вече във втората си част. "Иноверните" - мюсюлмани или юдеи, няма как да се венчаят не само в православен, но и в който и и да е християнски храм, ако преди това не са приели вярата в Нашия Господ Исус.
Що се отнася до инославните, тук вече светиня му и неговите душеприказчици направо преиграват. Не само защото Светият синод на БПЦ има принципно решение по въпроса - ако единият от венчаващите се е инославен, няма проблеми, просто условието е бъдещите деца да се кръстят в православие. Напълно разумен, и най-важното реципрочен компромис спрямо указанията на Ватикана по въпроса.

Там важи абсолютно същото правило - булката или младоженецът може да са православни или всякакви други християни, децата от брака трябва да останат в лоното на Рим. Оставяме настрана забраната кумовете да са задължително православни - в крайна сметка тайнството брак се признава от всички християнски деноминации, дори от най-радикалните евангелски църкви.
По важното е друго. Никакви позовавания на Трулски събори и апостолски правила не могат да спрат любовта. Крайно време е за някои хора в БПЦ да се примирят, че не може да се живее по устави от средните векове.

Да, светът се глобализира - както впрочем се казва и в мотивите за взето решение на Сливенска епархия. Все повече българи живеят вън от родината, и браковете с "инославните" са просто неизбежни. Да бъдат спрени, изобщо не е във властта на нашата митрополия. Ако там обаче наистина искат да умножават паството си, трябва не да забраняват, а напротив, да поощряват подобни бракове, след като новобрачните са длъжни да приемат, че децата им ще бъдат православни. А още по-добре би било, ако насочат своя религиозен плам срещу истинските заплахи за християнството като цяло, надвиснали над Европа - нещо, което вълнува и притеснява все повече хора. За това обаче трябват здрави гащи, пардон, расо. Защото едно е да се правиш на духовен инквизитор и да издевателстваш над неколцина новобрачни двойки, които все едно, ще се венчаят другаде, а съвсем друго е да заявиш публично отношението си към ислямския фундаментализъм или атеистичния глобализъм.

Наложените в Сливенска епархия забрани няма да спрат подобни "смесени" бракове. Просто ще отблъснат още млади хора от църквата и ще ги изпратят в католическите и протестантски църкви. Но то си е казано - прекален светец и Богу не е драг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай