Петък,

Предупреждение за пенсии и заплати, кого засяга

От: Агенция Стандарт -
43275
Предупреждение за пенсии и заплати, кого засяга
A
A
A

Към края на април фискалният резерв на държавата е в размер на около 11,095 млрд. лв., в това число наличности в БНБ и банки 10,8 млрд. лева.

Това заяви министърът на финансите Росица Велкова по време на изслушването й в Народното събрание относно изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв към момента.

Към 10 май фискалният резерв, включително и вземания от ЕС, намалява до 10,4 млрд. лева, а по сметки в БНБ до 9,6 млрд. лева, основно заради разходите за пенсии по бюджета на Държавното обществено осигуряване, които между 1 и 10 май са около 1,4 млрд. лева, допълни Велкова, цитирана от БТА.

"През последните години фискалният резерв е около 10 млрд. лв., като например на 30 април миналата година е бил 9,4 млрд. лв. Но сега може да се окаже, че няма пари за пенсии, защото средствата реално са заключени и не може да бъдат харчени. Всъщност именно това, че парите са заключени е допринесло през последните месеци фискалният резерв да е сравнително голям".

"След изплащането на пенсиите, към 10 май за извършване на текущи разходи вече са налични едва 0,2 млрд. лв. Ако ситуацията с хазната не бъде променена, през следващия месец може да има реален проблем с изплащането на пенсии и заплати в държавната администрация."

Основата част от данъчните и осигурителните приходи са във втората половина на календарния месец, докато социалните плащания са през първата десетдневка на месеца, посочи Велкова. Затова при равни други условия наличностите във фискалния резерв в БНБ в края на месеца трябва да бъдат по-високи, обясни министърът.

Допълнителен фактор за състоянието на фискалния резерв през миналите месеци е разпоредбата на параграф 15 от преходните и заключителни разпоредби на т. нар. удължителен закон за бюджета.

Според нея Министерският съвет не може да използва пари от Сребърния фонд и от програми и проекти на ЕС, включително от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Това ограничение, приложено към края на април, регламентира, че от сметките в БНБ от 10,1 млрд. лева са налични едва 1,8 млрд. лева - малко над необходимите 1,5 млрд. лева за плащането на пенсиите.

Във фискалния резерв има 3,7 млрд. лева от Сребърния фонд и 4,6 млрд. лева по проекти и програми на ЕС. Тъй като те са условно блокирани, към 10 май вече са налични едва 200 млн. лева, каза Росица Желева, цитирана от БТА.

Към края на април приходите по консолидираната фискална програма (КФП) са 19,840 млрд. лева.

Съпоставени със същия период на миналата година приходите нарастват номинално с малко над 2 млрд. лева или 11,5 на сто.

Данъчните и неданъчните приходи отчитат ръст, докато помощите от ЕС са по-ниски. При данъчните и осигурителните плащания има увеличение с над 1,9 млрд. лева или 14,2 на сто, каза Росица Велкова.

Разходите по КФП към края на април са в размер на 20,937 млрд. лева - или номинален ръст за същия период от малко над 4 млрд. лева, или 23,8 на сто спрямо първите четири месеца на миналата година.

Най-значително растат социалните разходи - над 1,5 млрд. лева. В това число разходите за пенсии се вдигат с 1,348 млрд. лева. Разходите за персонал със 770 млн. лева, за издръжка – над 681 млн. лева и за субсидии – повече от 606 млн. лева, отчете още финансовият министър.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com