Представят Паневритмия в Лондон

Българският културен институт организира вечер, посветена на Паневритмията

Представят Паневритмия в Лондон | StandartNews.com

Вечер, посветена на Паневритмията – уникалната българска система от гичнастически упражнения, изпълнявани в съчетание с поезия и музика, изпълнявани в кръг, организира на 21 юни от 19 часа Българският културен институт в Лондон. Под музикалния съпровод на двама талантливи цигулари посетителите ще имат възможност да се докоснат до изкуството Паневритмия – хармония и ритъм.

Гости на вечерта ще бъдат Галя Герасимова и Андрей Грива от Общество Бяло Братство. Вечерта ще се проведе в галерия „София”.

Паневритмията е създадена от учителя Петър Дънов през първата половина на ХХ век. Тя отговаря на съвременните търсения на човечеството в областта на духовността, холистичното здраве и връзката с природата. Паневритмията се изпълнява у нас от 22 март – деня на пролетното равноденствие, до 22 септември – деня на есенното равноденствие. Упражненията в Паневритмията имат универсално звучене, поради което независимо от социалната си, етническа и културна принадлежност, изпълняващите ги намират в тях нещо завладяващо и привлекателно. С това Паневритмията има своето място в глобалния процес на междукултурен диалог като български принос в него.

Сакралният кръгов танц Паневритмия отговаря на нуждите на съвременния човек, живеещ в урбанизираното общество, за общуване, творчество и себереализация. Освен това разширява културното присъствие на България зад граница като ежегодно привлича в страната ни за празника хора от цял свят, които търсят здраве, пълноценна връзка с природата и духовност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай