Представиха монетата "90 години от рождението на Апостол Карамитев"

Представиха монетата "90 години от рождението на Апостол Карамитев" | StandartNews.com

София. Днес бе представена възпоменателната медна монета "90 години от рождението на Апостол Карамитев".

"Неотдавна чествахме 90 години от рождението на великия Апостол Карамитев. Не само в Народния театър "Иван Вазов", но и в културното пространство на България той оставя незаличима следа с ролите си в спектакли като "Ромео и Жулиета", "И най-мъдрият си е малко прост". Той беше известен и с ролите, които направи в българското кино – "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Рицар без броня", "Сватбите на Иван Асен", както и забележителните ученици, които остави след себе си", това каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев при представянето на монетата.

Директорът на Народния театър каза още, че ще запомни Апостол Карамитев като работохолик и човек с гражданска позиция, която е страшно необходима и днес. "Във време, в което българската култура е натикана в най-потайните кътчета на страната и не полагат грижи за нея, БНБ дава обратен пример", подчерта Васев и напомни, че е най-важно да помним тези, които са градили преди нас и са оставили значителна следа в Българската история.

Медната възпоменателна монета "90 години от рождението на Апостол Карамитев" е петата поред възпоменателна монета на БНБ, съобщава още БГНЕС.

"Серията е лимитирана, но понеже монетата не е скъпа, идеята е тя да достигне до по-младите колекционери. Решението да се спрем точно на бележития актьор, дойде след като Апостол Карамитев е спечели с 80% гласовете по време на анкетата в сайта на банката", информира главният касиер на БНБ Стефан Цветков.

На този етап има и брошура, на която е написана биографията на Апостол Карамитев. Тя ще бъде в обръщение от 13 декември в тираж от 3000 броя. Монетата е медна и номиналната й стойност е от 2 лева, а всеки, който желае, може да я намери на касите на касите на БНБ на цената от 21 лева с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай