Преди 75 г. света напуска Петър Дънов

На 27-и декември 1944-а година умира Петър Дънов, наричан Учителя от своите последователи

Преди 75 г. света напуска Петър Дънов | StandartNews.com

На 27-и декември 1944-а година умира Петър Дънов, наричан Учителя от своите последователи. Дънов е философ, основател на религиозно-философско учение и движението на всемирното Бяло братство, което се определя като езотерично християнство. Учението е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

"Преди своето заминаване от този свят Учителя е казал думи, които е повторил три пъти и те са същината на неговото учение: "Любов към Бога. Любов към Бога. Любов към Бога". Това е най-важното", припомни пред БНР Слав Славов - председател на обществото "Бяло братство".

Славов разказа за обстоятелствата около смъртта на Дънов.

"Още през 20-те години той казва в една своя беседа: "Когато дойдат болшевиките, аз ще си взема партакешите и ще си замина". Това се случва след 9-и септември, когато идва комунистическата власт, той си заминава".

Учението на любовта, мъдростта и истината, което Дънов проповядва, представлява един безкраен низ от компромиси, защото любовта е компромис, уточни още Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай