Празнуваме Богоявление! 125 хиляди българи черпят за имен ден

Смята се, че това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан

Празнуваме Богоявление! 125 хиляди българи черпят за имен ден | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Православната църква отбелязва днес Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в началото на всяка година.

На този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във вид на гълъб. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

На 6 януари се освещават бойните знамена на Българската армия, традицията е възстановена през 1993 г., преди това ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г. Обредната трапеза включва прясна пита, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото йорданското събитие просвещава като показва Бога, изявен в непостижимата тайна на неразделна Троица. Всеки чрез светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, но до IV век той се празнувал заедно с Рождество Христово.

Общият празник се наричал Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Исус Христос се явил на света за обществено служение. По-късно църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари Богоявление.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият - за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки.

По традиция във всички православни храмове се отслужват празнични литургии, прави се водосвет на бойните знамена, а след това се провежда и ритуалът по спасяване на Богоявленския кръст. Смята се, че който хване кръста, ще бъде здрав и честит през цялата година. В Калофер по традиция се извива леденото мъжко хоро.

Имен ден празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай