Правят модерна клиника по химиотерапия в УСБАЛО

Положителни резултати от дейността си през изминалата година отчита най-голямата у нас болница по онкология...

Правят модерна клиника по химиотерапия в УСБАЛО | StandartNews.com

Най-голямата онкологична болница в страната - Университетската болница за активно лечение по онкология - започва изграждането на нова модерна клиника по химиотерапия, съобщи директорът д-р Стефан Константинов. За целта Министерство на здравеопазването е отпуснало 1,3 милиона лева:

"Налагаше се пациентите да бъдат приемани на едно място, след това да ходят на друго място да се регистрират, а на трето място започваше самото лечение. За щастие тази година се надявам вече това нещо да е минало с помощта на Министерство на здравеопазването, а именно реновация на клиниката по химиотерапия. Чисти нови два етажа с обща площ 700 квадратни метра ще бъдат направени в нова и хубава клиника за химиотерапия, където ще бъде максимално улеснен достъпът на пациентите".

Положителни резултати от дейността си през изминалата година отчита УСБАЛО. Помощ в лечебното заведение са потърсили повече пациенти, а приходите му по здравна каса са се увеличили.

Със 7.01% са нараснали хората, които са получили лечение в УСБАЛО. Броят им от 13 214 през 2017 г. е достигнал 14 211 през изминалата. Най-много са били пациентите, които са преминали през Клиниката по химиотерапия – 5193, и през Клиниката за лъчелечение – 2759, като от тях 369 са получили лечение с единствения апарат за томотерапия в България. Над 5200 са били извършените операции в болницата, като най-много от тях са гръдни – 1350, урологични – 779, гинекологични – 765. Близо 50% от извършените интервенции са били с голяма сложност – така наречените големи и много големи операции. Над 2 хиляди души са минали през „Център за пациента“, като 450 от тях са получили безплатни психологически индивидуални консултации, бяха проведени и 7 „Училища за пациенти“ на теми, засягащи животът с онкологични заболявания и лечението им.

Финансовите резултати на болницата също бележат положителен резултат. На 27.473 млн. лв. възлизат приходите на болницата по здравна каса за 11-те месеца на 2018 г. (до 30 ноември). Те са с близо 1 млн. лв. повече в сравнение с тези през 2017 г. В същото време доплащанията са ограничени. Постъпленията от платени услуги от пациентите са редуцирани от 784 хил. лв. на 414 хил. лв. По-ниски са и разходите на лечебното заведение – от 31.47 млн. лв. за периода те са спаднали на 29.97 млн. лв., като основното ограничение  Благодарение на това болницата погасява редовно задълженията си към доставчиците на медикаменти и консумативи.

„Смятам, че резултатите ясно показват, че УСБАЛО остава водещата онкологична болница в страната. Фактът, че при увеличаващата се конкуренция от лечебни заведения, подобряваме показателите за дейността си, за мен означава само едно – че сме спечелили доверието на пациентите и им осигуряваме добро лечение, което е най-важно за нас. Заради това през тази година ще осигурим още по-добри условия за лечението им“, каза директорът на УСБАЛО, д-р Стефан Константинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай