Правосъдният министър без права с/у тримата големи

Предложението направи самият Данаил Кирилов

Правосъдният министър без права с/у тримата големи | StandartNews.com

Министърът на правосъдието няма да предлага на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да дава разрешение за започване на наказателно производство срещу "тримата големи" на върха на Темида. Предложението направи самият Данаил Кирилов по време на заседанието на междуведомствената работна група за законовите промени в съдебния закон относно правомощията на шефовете на прокуратурата, ВАС и ВКС.

Той се обяви срещу сега планирания текст в законопроекта с аргумента, че изпълнителната власт не трябва да се меси на съдебната. По думите му, текстът е влязъл в проекта чисто инерционно, но мнението му е, че изпълнителната власт няма място в този процес. Кирилов обяви, че ще държи въпросният текст да отпадне от законопроекта и е уверил в това представителите на ЕК.

"Ще подкрепя отпадането на текста", категоричен беше министърът на правосъдието пред членовете на работната група. "Този текст попадна систематично, без да си даваме сметка, че той ще бъде изтълкуван като намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната система", коментира Кирилов. Той заяви, че ще го оттегли, за да има гаранция, че по никакъв начин няма да участва министърът на правосъдието и "за да няма съмнение и интерпретации в медиите".

От прокуратурата се съгласиха, че е малко пресилено наказателното производство срещу някой от "тримата големи" да става по предложение на правосъдния министър и лансираха идеята ВСС да дава разрешение направо за повдигане на обвинение, а не за започване на наказателно производство.

По време на заседанието представителите на Върховния касационен съд /ВКС/ настояваха за промени в Конституцията или поне за отправяне на питане до Конституционния съд по въпроса за тъй наречената недосегаемост на главния прокурор, който най-много ги притеснявал.

"Изкушавате ме да соча ноторно известни факти. Този дебат се е състоял, стенограмите можете да ги намерите в сайта на Народното събрание при последната промяна на Конституцията, която раздели ВСС на две колегии", репликира Кирилов. Министърът на правосъдието припомни, че още тогава, по време на обсъждането в рамките на 43 НС, мастити юристи и професори по конституционно право са защитили становището, че една такава промяна, свързана със статута на главния прокурор, е структуроопределяща и засяга принципа на разделението на властите. Кирилов припомни, че в момента не сме в хипотезата да обсъждаме промени в основния закон, нито да свикваме Велико народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай