Повишиха възрастта и стажа за пенсия, а минималната заплата?

Линията на бедност от тази година се вдига до 413 лева

Повишиха възрастта и стажа за пенсия, а минималната заплата? | StandartNews.com

От тази година жените ще се пенсионират при възраст от 61 години и 10 месеца и осигурителен стаж от 36 г. и 2 месеца. За мъжете ще са необходими 64 години и 5 месеца, както и стаж от 39 год. и 2 месеца.

Линията на бедност от тази година се вдига до 413 лева.

Родителите, които не са ползвали данъчното облекчение за деца през работодателя си, могат да го направят в новата година чрез годишната си данъчна декларация. За едно дете отстъпката е до 450 лева, за 2 – до 900, а за три и повече – 1350 лв.

За първи път от години от 1 януари минималната работна заплата остава без промяна.

Въпреки, че заплатата би могла да се увеличи и без приет  бюджет, с правителствено постановление, тя остава замразена.

Синдикатите са категорични - ръстът на миниланото възнаграждение е задължителен на фона на високата инфлация.

„Минималната трябва да отговаря на заплатата за издръжка – т.е. онази стойност, която ни е необходима да посрещнем нашите основни нужди – говоря за битови разходи, ток, сметки основни стоки и услуги, които потребяваме всеки месец – в момента нетнта стойност на мрз в българия не го позволява“, обяснява пред bTV Любослав Костов от КНСБ.

Работодателите обаче смятат, че замразената работна заплата помага на бизнеса на фона трудностите, които фирмите изпитват заради ковид епидемията и увеличените цени на енергоносителите.

„На фона на увеличащите се стойности на суровини на електроенергия по цялата верига на доставки, ако имаме нулева година на увеличаване на минималната работна заплата, това е глътка въздух за много предприятия“, обяснява Мария Минчева от БСК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай