Вторник,

Повечето младежи не разпознават фалшивите новини

От: Редактори -
Повечето младежи не разпознават фалшивите новини
A
A
A

75% от младите европейци на възраст между 15 и 24 години признават, че не могат да различат фалшивите от истинските новини. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на първата среща- видеоконференция по проекта „София и Европа за младите – 3D-демокрация, диалог и дебат“ в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон”, съобщава БГНЕС.

Тя обърна специално внимание на това, че фалшивите новини имат две много негативни въздействия. „От една страна те рушат доверието помежду ни, както и това между хората и институциите. От друга страна въздействат върху емоциите. Неслучайно наше изследване показа, че трите теми, по които фалшивите новини имат най-голямо въздействие в Европа, са здравето, околната среда и миграцията“, заяви Габриел. И добави, че фалшивите новини винаги са съществували, но сега се разпространяват много по-бързо и мащабите им са по-големи.

В 18 СУ еврокомисарят даде началото на първата Европейска седмица на медийната грамотност - нова инициатива на ЕК, предложена от Мария Габриел. „Целта ни е цялата тази седмица - между 18 и 22 март, в цяла Европа да привлечем вниманието върху медийната грамотност да видим как, можем ли и какво още трябва да научим, за да отличаваме истините от неистините, критично да оценяваме огромното количество информация, което е навсякъде около нас. В цяла Европа ще има такива събития и за мен е истинска чест, че тук, заедно с вас даваме символично и началото в България на европейската седмица на медийната грамотност“, каза Мария Габриел пред учениците.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички