Смениха квотите за музиката по радиото. Какво ще слушаме?

Законопроектът предвижда още да не се допуска повторение на едно и също музикално произведение

Смениха квотите за музиката по радиото. Какво ще слушаме? | StandartNews.com

С 10 гласа "за" и два "против" парламентарната Комисия по културата и медиите прие на първо четене законопроекта на партия "Възраждане" относно квотите за българска музика в ефира на БНТ и БНР.

Според текстовете най-малко 60 на сто от музиката от 6:00 до 20:00 часа, която се излъчва по радиото, трябва да е на български език и да е създадена от български автори. През нощта този процент е 50. 

По време на дебата в комисията генералния директор на БНР Милен Митев заяви:

"Българското национално радио, като обществена медия разбира се, е готово да подкрепи по всякакви възможни начини на българските автори и изпълнители на музика. Имаме готовност да се съобразим и ако бъде въведено задължение за квота българска музика. Разбира се, длъжен съм да споделя и това, че някои от нашите музикални редактори изпитват известни притеснения дали ще успеят да се справят с постигането на квотата и дали това няма да засегне по някакъв начин на качеството и разнообразието на музикалното оформление за нашите програми. Но, разбира се, ние сме готови по всички възможни начини да подкрепяме на българските автори и изпълнители."

Законопроектът предвижда още да не се допуска повторение на едно и също музикално произведение повече от три пъти в една програма в рамките на денонощие и най-малко 10 на сто от тези произведения да не са излъчени по БНТ и БНР преди повече от 5 години. 

По информация на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай