Потресаващо! Извозват тонове мъртва риба

Акцията започна рано сутринта

Потресаващо! Извозват тонове мъртва риба | StandartNews.com

Заради високите температури и тежката миризма в района местните влести се опасяват за потенциална екокатастрофа и риск от зарази. Водоснабдяването е възстановено, но водата все още остава негодна за пиене.

Акцията по товаренето и извозването на умрялата риба от рибарниците в село Искрец започна рано сутринта.

Достъпът до рибарниците остана блокиран през целия ден като превантивна мярка срещу разпространението на зарази.

"Mиризмата става от ужасна по-ужасна заради тези 40 градуса, които са навънка. Другото е, че всеки разпад на такъв материал води след себе си до отделяни на токсини, което е опасно", обясни д-р Иванка Кузманова от БАБХ.

Само за няколко часа работниците събраха над 4 тона, които бяха транспортирани със специални бусове към инсинератора в Ихтиман. Там ще бъдат изгорени.

От БАБХ обясниха, че на собствениците е издадено предписание, но в отговор те са изпратили декларация, че не могат сами да се справят с преместването на рибата. Днес те отказаха коментар.

Организирането на акцията е прехвърлено към Община Своге, която ще покрие разходите със собствени средства.

А местните хора се надяват кризата с водата скоро да приключи. Въпреки че водоснабдяването в община Своге е възстановено, водата все още не е годна за пиене. Окончателните резултати се очакват във вторник.

От Община Своге заявиха, че водопреносната мрежа е напълнена. Установени са няколко локални аварии в града, които ще бъдат остранени.

"Във вторник ще идват специалисти, които да измерят качеството на водата. Тогава ще обявим дали тя ще е годна за пиене или не", заяви Валентин Михайлов - заместник-кмет на община Своге.

Бедственото положение в община Своге ще бъде отменено едва тогава, когато от чешмите потече вода, годна за пиене.

Източник: БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай