Последните разстрели не са мафиотски, а битови

Бавното правосъдие също може да доведе до убийства, казва Любомир Христов

Последните разстрели не са мафиотски, а битови | StandartNews.com

Ако не ударим контрабандата, поставяме под риск бюджета на страната

Депутатът от ГЕРБ Любомир Христов е зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Той коментира пред "Стандарт" някои от най-горещите теми в сектор сигурност.

- Г-н Христов, какво очаквате от връщането на ГДБОП в Министерството на вътрешните работи, предстои приемането на закона за МВР на второ четене?

- Очаквам нещата да си дойдат на мястото. Както и колегите, впрочем. Лично аз като човек от системата съм разговарям многократно и с редови антимафиоти, които са на мнение, че мястото на тази служба е в МВР.
Независимо от многобройните коментари тя е преди всичко полицейска структура. Бих ви припомнил, че като структура тя е замислена в МВР преди около 20 години. Ако щете дори по линия на международното сътрудничество ще работи по-добре, по разкриване на контрабандни канали за трафик на наркотици, общоопасни средства и акцизни стоки. Говорим за цялостен процес, който ще повиши ефективността в борбата с престъпността.
Подкрепям предложението, което вече имахме възможността да обсъдим и с други колеги депутати не само от ГЕРБ, а именно - да предвидим средства в бюджета за унищожаването на контрабандни стоки след приключването на съдебните дела. А защо не тези средства да се вкарат и в окончателната присъда?

- Като казахте контрабанда на цигари, виждаме в момента една стартирала кампания срещу контрабандните цигари от Министерството на финансите, Агенция "Митници". До колко ефективен може да бъде апел към хората "Не купувай контрабанда!"?

- Не става дума само за цигарите. Сред хората битува мнението, че контрабандните стоки са по-евтини. Това е спорно, но дори и да е така, замислете се колко спестявате, ако сте част от подобна верига и каква вреда нанасяте на държавата. Ефективността на борбата с контрабандата минава през съвместни действия на МВР, митниците, данъчните служби. Важно е да се проследят къде потъват приходите от нелегална дейност, връзките с организираната престъпност, международните канали. На всички трябва да е ясно, че намаляването на контрабандата води до увеличаване на приходите в бюджета.

- Какви са конкретните действия, с които според вас може да се постигне това?

- Контрабандата удря изключително важни сектори от нашата икономика, тя е пречка и за българския производител, може да е опасна за здравето на хората. Нелегално произведените цигари може да съдържат вредни, дори опасни примеси в тях, това се отнася и до нелегалния алкохол. Затова говорим не само за конкретни, но и съвместни действия на институциите. Правителството на ГЕРБ и в предишния мандат, и сега винаги е защитавало тезата, че борбата с контрабандата не може да се води от отделни ведомства. За съжаление за времето на кабинета "Орешарски" виждаме анализи, които показват например ръст при нелегално продаваните цигари. Когато от ГЕРБ поемаме ангажимент в борбата с корупцията и организираната престъпност в България, това означава и повишаване на доходите. Борбата с контрабандата и нелегалната търговия води след себе си ефекта на повече средства за образование, за здравеопазване. Контрабандата сама по себе си е риск за стабилността на бюджета на всяка държава и неслучайно в усилията на партньорските служби са насочени в нейното пресичане и намаляване. От ГЕРБ сме фокусирали проблема с контрабандата като приоритет, а вече виждаме и съвместните действия на институциите.

- Г-н Христов, ще ви върна на промените в Закона за МВР. какви промени още да очакваме между първо и второ четене?

- Има доста постъпили предложения, но на този етап те не са обсъдени в комисията по вътрешен ред. Важно е, че се случва отделянето на ГДБОП от ДАНС, обединяването на криминална и охранителна полиция с цел намаляване на администрацията. След влизане на закона в сила ще имаме повече униформени полицаи в малките населени места. Това ще стане именно с предложенията, които бяха направени от министъра на вътрешните работи - 3-та категория "държавен служител" да станат личен състав, паспортна служба, финансова служба и други.

- МВР отчита спад на престъпността, но в същото време сме свидетели на поредица от показни убийства през последните седмици. Коментарът ви?

- Допускам, че тежката икономическа обстановка в държавата от последните години е една от причините за тези убийства. Те са по-скоро функция на неизяснени битови или парични взаимоотношения, а не на престъпни групи. Колегите вече са стигнали до извършителя на двойното убийство в София, има задържани за убийството в Петрич. И без да звучи като оправдание, но за съжаление сме свидетели на бавно правосъдие, което позволява хората да решават сами нерешени с години финансови и други взаимоотношения.

- На пропуск в законодателството ли се дължи фактът, че лица, които са обект на вниманието на Темида, напускат безпрепятствено страната или поне в даден момент органите не знаят къде се намират те?

- Предстоят промени в нормативни и законодателни наредби, които ще бъдат изработени след срещите на вътрешния министър с министъра на правосъдието.

- Има ли опасност от нова бежанска вълна?

- Индикациите са такива. Затова и правителството координира редица действия в посока решаване на проблемите около границата и във вътрешността на страната. Факт са и промените в Закона за обществените поръчки преди дни, които засягат строителството на защитно съоръжение по българо-турската граница и по-скоро по-бързото му изграждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай