Неделя,

Портрет на Левски от 10 000 бутона на клавиатура

От: СТАНДАРТ -
Портрет на Левски от 10 000 бутона на клавиатура
A
A
A

Картина на Васил Левски, направена с над 10 хиляди бутона от клавиатури стана хит в социалните мрежи. Авторът й обаче крие лицето и гласа си, а публиката го познава като Човекът без име.

Безименният артист със скрито лице рисува с ... къртач. Използва и бутони от клавиатура.

Аз съм от този тип хора, които предпочитат да са някъде сами и да създават нещо, без да бъдат обезпокоявани и после по възможност да го покажат пред повече хора, но само това което съм създал, а не това - кой съм аз, казва Човекът без име пред Нова тв.

След почти 10 години мълчание, "безименният артист" избира да се върне, след като вижда захвърлен до кофа за боклук портрет на Васил Левски.

„Обзе ме страх, обзе ме ярост, когато видях изхвърления на боклука портрет на Левски. Страхувам се, че много неусетно сме започнали да забравяме героите си. Не можех да си обясня кой, как и защо е изхвърлил портрета на Апостола. Не може старите портрети да нямат вече място в новите ни сгради и домове”, разказва още анонимният творец.

Решава да си купи клавиатури, много клавиатури, да махне бутоните им и да ги превръне в бои за последната си картина.

А защо от клавиатури? "Исках да покажа, че технологиите могат да помогнат в това да съхраним спомена за героите ни и да ни обединяват. Просто трябва да натискаме клавишите с една обща цел. Отне ми 62 дни да поставя всеки бутон на правилното място, но се случи нещо прекрасно. Но се случи, нещо прекрасно получих имейл от учителка, която е прожектирала видеото пред нейните ученици. Срещу два месеца работа спечелих 4 минути внимание от най-важните хора за нашето бъдеще", обяснява Човекът без име.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички