Попове подкараха референдумите

Попове подкараха референдумите | StandartNews.com

Последният писък на модата при местните референдуми бе наложен от селските попове. През изминалите седмици бяха проведени две допитвания до народа със силно религиозен подтекст.

Първият референдум бе проведен заедно с евроизборите в Стрелча, където хората трябваше да решат какво да краси централния площад - партизански паметник или църква. Инструментът на пряката демокрация бе призван да поправи една историческа несправедливост в пазарджишката община. Тамошната църква "Св. Неделя Огнена" /строена през 1660 г./ е била срината през 1969 г. и на мястото й е вдигнат паметник на загинали антифашисти, дело на сръбския скулптор Джоки Сава Радивоевич.

На 25 май гласуваха 35 на сто от жителите на Стрелча, като 78% се обявиха за възстановяването на храма. По ирония на съдбата днешният градоначалник Иван Евстатиев е син на някогашния комунистически кмет, разрушил храма. Кампанията пък нажежи страстите до крайност и днес местните водят люти спорове за паметника и църквата. В подготовката и агитацията за референдума водеща роля изиграха стрелчанските попове. "Още като станах кмет, се срещнах с двамата свещеници в Стрелча. Те ми казаха, че много млади хора умират, че хората искат да се възстанови срутената църква, за да се спрат тези нещастия. Казаха ми: "Внеси помирение", разкри Евстатиев пред столичен вестник.

Дали допитването до народа ще върне благодатта над Пазарджишката община и ще спре нещастията, предстои да видим.

Миналата седмица обаче на изток се състоя втори референдум с подобно съдържание. Жителите на Черноморец бяха призвани пред урните да решат дали да се върне старото име на морския курорт - Свети Никола. Допитването не успя, тъй като гласуваха 788 души или 44% от жителите. От тях 516 души са против смяна на името на града, а 254 души поискали да се прекръсти на Свети Никола. И тук кампанията се водеше от селски свещеници и най-вече от прочутия с райската си градина отец Стилиян. В деня на референдума той отслужи тържествен молебен и поздрави съселяните си с камбанен звън, но изглежда остана неразбран.

Пряката демокрация по принцип овластява гражданите, но дава и нови полета за изява на духовниците. У нас подобни казуси със сменени имена и затворени църкви изобщо не липсват и в бъдеще навсякъде прогресивната местна общественост ще има възможност да ги решава демократично.

Българската православна църква може полезно да усвои този инструмент и да го ползва за благородни цели там, където партиите и гражданските движения се ослушват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай