Неделя,

Полицейски синдикат подкрепи протестите

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Синдикатът на служителите в МВР обяви подкрепа за протестите и исканията на хората и се обяви срещу харченето на пари за охрана на партийни централи и партийни представители. В открита декларация, адресирана до гражданите на Република България и до колегите си МВР, служителите се обявяват против „изразходването на ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи".

Според синдиката служителите на МВР биват целенасочено и несправедливо превръщани в мишени на народното недоволство, заплащайки със здравето си.

Те се обявяват и срещу провокативното поведение, целящо ескалиране на напрежението. Според полицаите е „изключително трудно и силно демотивиращо да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет".

Публикуваме пълния текст на декларацията на Управителния съвет на Синдиката на служителите на МВР (ССМВР).

„През последните дни гражданското ни общество е изправено пред сериозно изпитание, предимно изпитание на духа, морала и етичните норми. От една страна справедливата и основателна гражданска и обществена чувствителност и социално напрежение, а от друга страна индикациите за развиваща се политическа криза, доведоха отделни български граждани до крайни състояния и открито демонстриране на психическа лабилност. Това в немалка степен засегна и една част от българските политици. В следствие на безсилие с разумни политически аргументи, да се обосноват позиции и решения от страна на политическите партии и отделни политици, се достигна до ситуация в която за пореден път се правят провокативни, целенасочени и умишлени опити да се въвлекат служителите от МВР и националната полиция в политическите противоборства.

Синдикатът на служители в МВР желае да напомни на политиците и да увери българското общество, че служителите в МВР не са частни служители, обслужващи интересите на една или друга политическа партия или коалиция. Служителите в МВР са част от българското общество и са изцяло и единствено в служба на обществените интереси. Ние в пълнота подкрепяме справедливите социални и икономически искания на гражданите. В протестите участват и се включват, наши близки приятели, роднини, членове на нашите семейства.

Синдикалната ни организация застава на позицията, че с оглед на финансовите и икономически възможности на част от политическите партии, от страна на МВР, други държавни органи и институции необосновано се изразходва ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи. В българското общество всички сме равни и всички имаме равни права и задължения. Явно някой членове на обществото считат, че с оглед на принадлежността им към някой формални и неформални съвкупности, могат да черпят повече блага, повече права и се чувстват освободени от граждански задължения. Искаме да им напомним на тези субекти, че като членове на неправителствена организация и като служители в правоохранителна държавна институция, ние стриктно ще държим за недопускането на подобен тип поведение.

В същото време считаме, че е абсолютно недопустимо и нецивилизовано да се прибягва до прокламирането на едни или други идеи, позиции и становища, стимулиращи и провокиращи насилствени действия, демонстриране на аморално и провокативно поведение, хулигански и други противоправни прояви.

В разрез с нормалното и гражданско отговорно поведение е гражданите и служителите от българските правоохранителни органи да са обект на насилие и целенасочени провокации. Именно обществото и гражданите са определили служителите на МВР да се грижат и осигуряват сигурността, живота, здравето на гражданите и обществения ред и спокойствие. Именно от данъците на всички граждани в нашето общество се заплаща за изпълнението на тези дейности и функции от служителите в МВР. Действия в посока възпрепятстване работата на служителите от МВР и провокативно поведение, целящо ескалиране на напрежение и преминаване към физически разпри е най – малкото недостойно и неморално поведение, а освен това е противоправно и наказуемо.

Все по–ниска е мотивацията на служителите в МВР да застават с лицето и гърдите си пред една или друга партийна централа и да защитават от народната „любов" представители на политическият елит. Изключително трудно и силно демотивиращо е да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, вместо да се занимават с формирането на отговорна и държавническа позиция, вместо да способстват за обществения мир, спокойствие и благоденствие на нацията, открито провокират членовете на обществото и служителите, като отправят несъстоятелни и безпочвени нападки и към служителите от МВР, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет. Считаме, че е абсолютно недопустимо служители на реда да стават жертви и заложници на проявите на нисък морал, отявлено провокативно поведение и политическо говорене, особено когато това е демонстрирано от български народни избранници.

Изразяваме остро несъгласие с гражданско и политическо поведение, и недалновидно управление, при което служителите на МВР биват целенасочено и несправедливо превръщани в мишени на народното недоволство, заплащайки със здравето си."

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички