Полицейски патрули ще ескортират линейките в ромските махали

Полицейски патрули ще ескортират линейките в ромските махали | StandartNews.com

София. Министрите на здравеопазването и вътрешните работи стигнаха до решение по казуса с побоите над медицински служители - полицейски патрули ще ескортират екипите на Спешна помощ при посещенията им в ромските махали. Това стана ясно след среща на Петър Москов и Веселин Вучков днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Те са подписали заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където между 2013 и 2014 г. е имало прояви на насилие над спешни медици. Полицейски коли ще придружават линейките, които пътуват за "рискови" населени места.

В сряда Москов ще се срещне с представители на ромските общности, както и с членове на сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори", за да обсъдят поемането на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ, посочват от министерството.

Решението идва на фона на заявката на здравния министър, че линейките на Спешна помощ няма да влизат в ромските махали, освен ако не бъде гарантирана сигурността им. Вучков пък по-рано днес определи инициативата като трудно осъществима, защото изисква назначаването на допълнително хора, както и допълнителни средства.

Твърдата позиция на Москов по темата предизвика множество полюсни коментари през последните дни. Лекарската гилдия  го подкрепя за мерките, а някои неправителствени организации изразиха оста критика към изказванията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай