Полицаите стартираха протеста си с изложба

Синдикалната организация на служителите в МВР продължава протестните прояви с настояване за 30-процентно увеличаване на заплатите

Полицаите стартираха протеста си с изложба | StandartNews.com

Синдикалната организация на служителите в МВР продължава протестните прояви с настояване за 30-процентно увеличаване на заплатите. Днешната акция започна с разпъване на палатков лагер до Народното събрание и изложба със снимки как се работи в условията на COVID криза, предаде БНР.

Десетки черно-бели фотографии на служители в МВР в защитни костюми бяха изложени пред сградата на парламента. Изложбата ще остане там до края на седмицата.

По този начин от синдикалната федерация на служителите в МВР искат да покажат, че полицаите са на първа линия в борбата с коронавируса и също както други служби заслужават по-високо увеличение на заплатите.

Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите посочи: "Фактическото прекратяване на всякакви преговори с ръководството на държавата и респективно вече с народните представители доведе до нуждата от това да онагледим смисъла на нашите протестни действия, т.е. да докажем, че ние наистина сме на първа линия, наистина работим по овладяване на пандемията - това се вижда на снимките. На тези снимки вие не може да различите нашите колеги от служители-медици или такива на РЗИ".

В същото време  - успоредно с изложбата от Синдикалната федерация в МВР обявиха, че призовават колегите си в цялата страна в обедните почивки да излизат в знак на протест пред районните управления на полицията: "Нашите протести, освен че са морални, са законни и както виждате, съвсем културни, и не би трябвало да предизвикат каквато и да е била реакция в началниците в МВР", каза Кузманов.

Валентин Попов – лидер на Синдикалната федерация, каза, че лагерът в София ще остане до края на седмицата.

„Освен това сме се обърнали към нашите структури по места – нашите членове, пък и не само нашите членове, да изразят мнението си по въпроса и позиция с много кратка поява, в порядъка на минути, пред служебни сгради на министерството в обедните почивки или при смяна на дежурните смени, като в рамките на минута или по-малко от минути светлинни и звукови сигнали на служебни автомобили“, каза той.

От синдиката на служителите са категорични, че ако не се стигне до споразумение до края на седмицата, ще бъде организиран национален протест: „Ще започнем организацията на следващ национален протест. Надявам се да намери някакво решение проблемът, който изникна в края на миналата седмица, защото увеличението на нашите заплати да бъде обвързвано с някакви държавни помощи за родители приемаме като една крайно неприятна и крайно безотговорна провокация“, каза Валентин Попов.

Проявите на недоволство на най-големия синдикат в МВР започнаха след постановление на Министерски съвет, с което на няколко администрации бяха увеличени възнагражденията с до 30%, тъй като участват в борбата срещу COVID-19 и са на първа линия.

Това подразни служителите на МВР, които се почувстваха обидени, че на практика правителството не смята, че те са също на първа линия в борбата с вируса.

Полицаите ще получат 15 вместо исканите 30 процента увеличение на заплатите, потвърди днес премиерът Бойко Борисов. Той каза, че служителите на МВР могат да бъдат допълнително компенсирани през следващата година, ако, по думите му, икономиката върви добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай