Поклонници се тълпят на гроба на Георги Победоносец в Израел

Мощите на светеца се пазят в храма, построен на неговото гробно място

Поклонници се тълпят на гроба на Георги Победоносец в Израел | StandartNews.com

Стотици вярващи всяка година посещават гроба на светия великомъченик Георги Победоносец, за да му се помолят и да изпросят от него застъпничество и закрила. Той се намира в град Лод, известен и като Лида, в Израел.

Мощите на светеца се пазят в храма, построен на неговото гробно място, в старата част на съвременния град Лод (на 15 км югоизточно от Тел Авив и на 40 км северозападно от Йерусалим). Строителството на църквата е завършено през 1893 г. В нея са вградени по-ранни елементи от преустроената от кръстоносците църква. 

Храмът е построен от византийците в периода V-VII в. Представлявал трикорабна базилика. В комплекса имало и втора, по-малка църква. Мястото е разрушено през 614 г. от Сасанидите по време на войната, довела до завладяването на Йерусалим. Кръстоносците правят своята катедрала на същото място, на което се намирала византийската църква, като за построяването й са използвали именно основите на стария храм. През 1177 г. отряд от армията на Саладин атакува града и жителите оцеляват, като намират убежище на покрива на църквата.

След като завладява района след битката при Хатин през 1187 г., Саладин нарежда катедралата в Лида и замъкът на Рамла да бъдат разрушени през 1191 г. През следващите столетия земята и градът често сменят господарите и завоевателите си. За съжаление в този голям период от време - около осем столетия, за храма почти нищо не се знае. Едно предание разказва, че Ричард Лъвското сърце възстановява обителта когато пристига в Светите земи, за да се бие със Саладин. Православните християни обаче продължили през всички тези столетия да посещават гроба на светеца и да му се молят.   

Сегашната църква "Свети Георги" включва само североизточния ъгъл на оригиналния обект. През втората половина на 19-ти век Йерусалимската патриаршия получава разрешение от османските власти да построи църква на мястото на средновековните руини. Тя е вдигната върху останките от структурата на кръстоносците от XII век.

Защо обаче гробът на светеца се намира в Израел? 

От житието на св. Георги знаем, че майка му - света Полихрония, е от Лида, поради тази причина се смята, че това е и неговото родно място. Но впоследствие той израства в Кападокия. Някои смятат, че там е родното му място. Сред скалите, в т. нар. Църква със змея, е запазено едно от най-старите изображения на светеца. За палестинците 6 май също е голям празник и на места той се почита с християнското си име. Погребан в Лида, историческа Палестина, той се приема като местен герой, закрилник на дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай