Погром! Какво се случва с втората пенсия

Щетите, нанесени от инфлацията

Погром! Какво се случва с втората пенсия | StandartNews.com

Над 20% от натрупаните пари за втора пенсия изгоряха през първите осем месеца на годината заради отрицателната доходност на пенсионните фондове и рекордно високата инфлация, пише Труд.

За периода от януари до 1 септември 2022 г. всички универсални пенсионни фондове в страната имат отрицателна доходност, като при различните компании доходността варира от -3,04% до -11,73%, показват изчисления на база данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Средната доходност за периода на универсалните фондове е около -9,3%.

Наред с това инфлацията само за първите седем месеца на годината е 11,3%, показват последните данни на Националния статистически институт. Като добавим и инфлацията за август общото покачване на цените за първите осем месеца на годината ще надмине 12%. В резултат натрупаните пари за втора пенсия реално са намалели с над 20 на сто за периода от януари до края на август.

Отрицателната доходност на пенсионните фондове се дължи на спада на акциите на фондовите борси по света. 

Ако погледнем дейността на частните пенсионни фондове за период от една година, резултатите също не са добри. Отново всички универсални пенсионни фондове имат отрицателна доходност, която е в рамките от -1,94% до -11,96%, а средният спад е с около 9,2%.

Инфлацията за период от една година обаче са рекордните 17,3 на сто. Оказва се, че парите за старини в рамките на година реално са се стопли с над 25%. Тоест, парите които се заделят за изплащане на пенсии, вместо да нарастват, губят стойността си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай