Подстрекателите лъжели за броя на протестърите

Преброяването е елементарно и отнема няколко минути и всеки може да свери резултата

Подстрекателите лъжели за броя на протестърите | StandartNews.com

Бройката, която организаторите изнасят за участниците в протестите е многократно преувеличена. Това обясни пред БНР фотографът Виктор Димчев. Той използва технология за преброяване на всеки човек, който се вижда на хубаво направена панорамна снимка.

"Това е очевидно за всеки… Не е моя вината, че броят на протестиращите постоянно намалява. Стремя се да броя акуратно“, каза специалистът.

„Преброяването е елементарно и отнема няколко минути и всеки може да свери резултата“, поясни Димчев и допълни, че вчера, например, на протеста е имало не повече от 700-800 души.

„Виждат се много хора, които вървят в колони от по 10-15 човека по улица, широка около 12 м. Сами можете да изчислите, дали ако минат 80 000 души, няма да им отнеме часове да се извървят всички… Няма доказателство, че на протестите има повече от хора, отколкото аз твърдя“, категоричен е Виктор Димчев.

Според него има различни причини, които създават визуално усещане за повече хора, отколкото реално е броят им. „Аз съм солидарен с искания за промяна на системата, в която живеем. Всичко друго е служба в нечий процентен резултат в следващите избори, политическа нагласа или защита на интересите на определен човек“, каза фотографът.

По думите на Димчев през последните четири години сме наблюдавали една изключително импотентна опозиция - парламентарна и извънпарламентарна: „Това не може да генерира промяна. Опитът в края на мандата да бъде представено като едва ли не някаква невероятна борбеност от страна на опозиционните сили, които, видите ли, се борят срещу страшния модел, звучи нелепо. Всички участници в протестите през последните години са били участници във властта пряко“.

Фотографът заяви, че „малка група хора, очевидно подплатена с финанси, си позволява да симулира граждански протести и бунтове, използвайки невъзможността на властта да ги отстрани“: „С едни маломерни групички обикалят страната напред-назад и правят нещо средно между пиар кампания, медийно представяне на новите политически проекти на Васил Божков, Мая Манолова и на различни други участници в този процес и се опитват да натрупат политически авторитет върху едно автентично протестно движение, каквото са безспорно част от младите хора, които искат своята промяна“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай