Почна се! Вземат коли след промените в НК за алкохол и дрога

Яко затягат контрола по пътищата

Почна се! Вземат коли след промените в НК за алкохол и дрога | StandartNews.com

Почна се. Пътна полиция яко затегна примката за шофьори, хванати с алкохол и дрога.

Две моторни превозни средства са иззети от водачите им след влезлите промени в Наказателния кодекс, касаещи наказателната отговорност на шофьорите, употребили алкохол или наркотични вещества, пише БЛИЦ.

Държавата ще конфискува автомобилите, собственост на шофьори, които са хванати зад волана надрусани или пияни. Тази промяна в НК влезе в сила в 00:01 ч. на 8 август и се очертава да е от решаващо значение за начина, по който „войната по пътищата” ще приключи.

Тежкотоварен камион и лек автомобил, управлявани от водачи употребили алкохол и наркотични вещества, са иззети от служителите на реда през последното денонощие. Превозните средства са обезпечени като доказателствени средства по досъдебни производства, образувани след влезлите в сила промени на Наказателния кодекс (НК), касаещи пияните и дрогирани шофьори.

Данните бяха съобщени от районния прокурор на Бургас – Мария Маркова, старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР - Бургас и главен инспектор Пламен Николов – началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР - Бургас, по време на който бе обърнато превантивно внимание на обществеността в област Бургас за промените в наказателния закон.

Представителите на прокуратурата и полицията съобщиха, че камионът е бил управляван от лице, което е тествано с техническо средство за употреба на алкохол от полицейските служители. Пробата е отчела наличие на повече от три промила алкохол в кръвта. Лекият автомобил е бил иззет, след като пробата на водача за употреба на наркотични вещества е била положителна.

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов посочиха, че според новите промени в НК превозните средства на водачите, чиято проба е показала употреба на наркотични вещества и алкохол, с наличие повече от 1.2 промила в кръвта, ще бъдат изземани от полицейските служители.

Те ще бъдат част от досъдебното и евентуалното съдебно производство до произнасяне на съда по виновността на привлеченото към наказателна отговорност лице. Ако лице е признато за виновно от съда за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, но не е собственик на превозното средство, което е управлявало, то той ще трябва да заплати неговата левова пазарна равностойност в полза на държавата.

Друга влязла в сила промяна в закона гласи, че ако водачите на моторни превозни средства, които вече са наказвани по административен ред за отказ да дадат проба за алкохол или наркотици и повторят този отказ пред органите на реда, ще могат да бъдат наказвани с „лишаване от свобода“ за срок до шест месеца и глоба.

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов посочиха, че точно 609 са досъдебните производства, образувани от началото на годината за шофьори, употребили алкохол или наркотици в област Бургас.

Със сто досъдебни производства повече от същия период на 2022 година. Представителите на прокуратурата и полицията бяха категорични, че увеличавайки санкциите законодателят дава ясен сигнал за решителни действия срещу употребилите алкохол или наркотици водачи, още повече че този вид престъпления може да доведе и до много по-тежки резултати – включително и до смъртни случаи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай