Почна се! Картата пожълтя, половин метър преспи

Температурите рязко падат, снежни виелици през уикенда

Почна се! Картата пожълтя, половин метър преспи | StandartNews.com

Жълт и оранжев предупредителни кодове за опасно време обяви НИМХ за събота в голяма част от Южна България. Прогнозите на синоптиците сочат, че дъждът, който заваля в петък следобед на места у нас, ще премине в сняг.

Оранжев код за лошо време за цялата територия или част от областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Според прогнозите там ще има значителни валежи от дъжд (30-50 мм) , които бързо ще преминат в сняг и ще започне да се образува снежна покривка.  На места ще се образува нова снежна покривка с дебелина 15-35 см. Има условия за виелици и навявания. След обяд валежите ще отслабват. В Бургаско валежите ще са от дъжд.

По Нова ТВ климатологът Симеон Матев заяви, че обстановката ще бъде по-сериозна в Рило-Родопската област, където на места ще се образува нова снежна покривка с дебелина 40-50 см. „Най-сложно ще бъде в събота сутринта в тази част на страната, включително и в топлите Благоевград и Сандански”, предупреди Матев.

Очаква се и силен вятър, особено в Североизточна и Източна България. По високите места на Източна Стара планина ще има условия за виелици. Същото важи и за Източните Родопи в събота сутринта.

От МВР призовават да не пътуваме в следващите дни, ако това не е крайно наложително. В случай, че все пак поемем на път, е важно да заредим автомобилите си с достатъчно гориво, да го подготвим за зимни условия; да минаваме само по главни пътища, дори пътуването да е по-дълго; да носим топли дрехи и да заредим телефоните си.

От Пътната агенция апелират да тръгваме на път подготвени за зимни условия. И уверяват, че следят прогнозата за времето и цялата налична техника е на терен и в готовност. Има и достатъчно смеси за обработка на пътищата срещу заледяване.

По планинските проходи и в източните райони остават условията за виелици и навявания. Ще духа умерен, главно в Централна Южна и Югоизточна България - временно силен североизточен вятър. Сутринта в събота температурите ще са между 0° и 5° и ще останат без съществен дневен ход, в София - около 0°-1°., обяви още НИМХ.

В планините ще е предимно облачно с валежи от сняг. Остават условията за навявания и виелици. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 2°, на 2000 метра - около минус 5°.

По Черноморието ще е предимно облачно. До обяд валежите по северното крайбрежие ще спрат, а по южното ще продължат до късно вечерта, но постепенно ще отслабват, на места количествата ще са значителни. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 3° и 6°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Макси
преди 4 месеца

Еее голяма драма- сняг!!! Зима е. Едно време от октомври започваше да вали.

Откажи
Антон
преди 4 месеца

Пише се ЗАПОЧНА Върнете се в началното училище

Откажи