Почитаме свята лечителка. 12 чудни имена черпят днес

Красавица платила с главата си за Христовата вяра

Почитаме свята лечителка. 12 чудни имена черпят днес | StandartNews.com

На 24 декември православната църква почита паметта на Св. прпмчца Евгения и Преп. Николай войн, българин.

Евгения била римлянка и произхождала от знатен род. Отличавала се с красота и интелект. Нейните родители мечтаели да я омъжат за богат човек, но девойката нямала такива намерения. Веднъж след като ѝ попаднало четиво за Христовата вяра, тя се отказала от богатствата и езичеството и решила да се присъедини към християнското общество и дори била покръстена.

Облякла мъжки одежди, за да не бъде разпозната и напуснала дома си. Бог дарил девойката с чудотворство, така че със силата на молитвата да може да изцерява болните и страдащите. Един ден тя изцерила знатна жена на име Мелантия.

Мелантия предложила богатства и плътски удоволствия, но Евгения ги отказала. Тогава Мелантия решила да наклевети Евгения, че се е опитала да я прелъсти. Девойката била изправена на съд пред собствения си баща, който бил управител на Александрия и целия Египет.Той разпознал дъщеря си и отменил наказанието.

Голяма радост настанала, че отново открил детето си. Родителите на Евгения също приели Христовата вяра, но баща ѝ бил обезглавен. Тогава семейството поело към Рим.

Братята на Евгения постъпили на държавна служба, а тя и майка ѝ проповядвали Христовата вяра. Веднъж към тях се присъединила знатна девойка на име Васила, която също се отказала от езичеството.

Управниците заловили двете жени, подложили ги на страшни мъчения, а след това ги обезглавили.

Днес имен ден празнуват всички с имената Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан и Първана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Георги
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи