Почитаме св.Екатерина, покровителка на майките

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница

Почитаме св.Екатерина, покровителка на майките | StandartNews.com

Църквата почита Великомъченица Екатерина - девойка от царски александрийски род. Тя влиза в диспут с езически жрец, но въпреки че го печели, е осъдена на смърт и жестоко убита.

Света Екатерина се родила в Александрия. Нейните родители били богати и знатни хора. Екатерина получила най-доброто за онова време образование. Но в същото време била и ревностна християнка. Заслугата била на един пустинник, който направил християни нейните родители.

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. 

Ангел Божи отнесъл тялото й на планината Синай, дето по-сетне е построен манастир.

Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

 

Рано сутринта в този ден стопанката на дома омесва с "мълчана" вода 5, 7, или 9 пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!"

Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!" "Амин! — дай, Боже!" - отвръща стопанката и гледа на тек число минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите.

 

Свети вмчк. Меркурий бил християнин и войник в римската армия. В сраженията, благодарение на меча, Меркурий убил много врагове и допринесъл за победата на римската войска. Бил отличен от императора и повишен във военачалник.

Като християнин отказал да вземе участие в устроените езически тържества и да се кланя на идолите, защото знаел, че неговият меч му бил пратен от истинския Бог.

Меркурий бил жестоко изтезаван. Всеки път получавал изцеление от Господ. Гледайки какво прави неговата вяра и как съживява полумъртвата му плът, много хора повярвали в Христос и после приели вярата.

Накрая Меркурий бил екзекутиран. Отсекли главата му. Но вместо кръв оттам потекло миро. 

Имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Тинка, Тина, Меркурий

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай