Почитаме Деня на храбростта и на Българската армия

Основните събития ще бъдат в София, Пловдив и Велико Търново, парад няма да има

Почитаме Деня на храбростта и на Българската армия | StandartNews.com

Денят на храбростта и празникът на Българската армия - ще бъде честван в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново с парад на бъдещите офицери. В тържествата ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

За първи път Националният военен университет е домакин на военния парад за Гергьовден. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще приеме военния строй. По време на тържествата ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В София ще бъде произнесено тържественото слово на президента Румен Радев. Той и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин.

В навечерието на празника адмирал Ефтимов посочи и приоритетите пред армията - запазване здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители, както и поддържането на бойната готовност. Работи се за повишаване на привлекателността на военната професия.

В Пловдив, празникът тази година ще бъде отбелязан с прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. В авиобаза „Граф Игнатиево“ ще има  полети, демонстриращи бойните способности на военновъздушните ни сили.

Полетите започват 10 минути преди 11 часа. Ще летят самолети МиГ-29 и L-39 както и вертолети Ми-24 и „Кугър“.

„Ще демонстрираме нашите умения за работа в екип“, каза командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров. „Участват колеги от Крумово и ние от Граф Игнатиево, с  различни летателни апарати от различни бази, обединени около една задача. В конкретния случай отработваме елементите по спасяване на  пилот, който е катапултирал на враждебна територия.

Надявам се да бъде реалистично и хората да видят, независимо че това ще може да стане единствено благодарение на медиите, какво можем заедно, а също и да усетят духа на празника“, допълни генерал Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай