Сряда,

Почина голям български езиковед

От: Редактор -
Почина голям български езиковед
A
A
A

Българската академия на науките (БАН) с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на акад. Михаил Георгиев Виденов, който е един от най-популярните и признати български езиковеди с международна известност, се казва в съобщение на пресцентъра на БАН.

"С кончината на акад. Михаил Виденов Българската академия на науките и българската наука губят един голям и достоен учен, с широка култура и ерудиция, прекрасен педагог и обичан учител, оставил след себе си достойни наследници. Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от ръководството на БАН.

Михаил Виденов е починал само дни преди да навърши 81 години. Той е роден на 10 април 1940 г. в София.

Акад. Михаил Виденов е основоположник на социолингвистичното направление у нас и е пионер в проучването на градската реч. Автор е на оригинална методика за проучването на градските говори.

Акад. Виденов разработва философските проблеми на триадата узус - норма - кодификация, и на тясната й връзка с общественото развитие. Той поставя началото и на българската лингвокриминалистика.

Акад. Михаил Виденов има впечатляваща дългогодишна преподавателска дейност в редица български и чуждестранни университети.

Акад. Виденов създава поколения от млади специалисти с интерес към социолингвистиката и с практическа подготовка за изследвания и приноси в тази област. Под негово ръководство са защитени над 100 дипломни работи в различни университети и е бил научен ръководител на 12 докторанти.

Акад. Виденов е популяризатор на научните знания по български език - водил е рубрики във вестници, по телевизията и радиото.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички