Побъркаха Бърза помощ. Говорителката се разплака

Не издевателствайте над лекарите, зове Катя Сунгарска

Побъркаха Бърза помощ. Говорителката се разплака | StandartNews.com

Безотговорни софиянци побъркаха Бърза помощ – звънят за щяло и не щяло. Казват, че имат задух и 39 градуса температура, а се оказва, че са в добро здраве и с 37 градуса. Лекарите изнемогват. Това стана ясно разтърсваща изповед на говорителя на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска пред БНТ. Потресена от поведението на хората, Сунгарска се разплака в ефир.

„Колегите ми наистина са на прага на изтощението. Един ден с линейка из София - това е много тежко. 418 повиквания, половината за ковид адреси, а хоспитализациите са едва 16. За да се изпълнят тези 418 адреса, една линейка трябва за един час да извърши 4 адреса. Това е напълно невъзможно - просто защото за това време колата не може да се придвижи от точка А до точка Б. От всяка смяна се натрупват адреси. От нощната за първата смяна бяха се натрупали 101 адреса само за ковид”, разказа ужасното всекидневие на лекарите Сунгарска.

"За съжаление, ресурсът ни е твърде малък, за да обособим само ковид адресите. А вместо да могат лекарите да релаксират след жестоките дежурства, те идват да помагат на колегите си. Само дезинфекцията на линейката след адрес с ковид пациент трае 50-60 минути", подчерта Сунгарска. Тя заяви още, че поради невъзможността на личните лекари да ходят на посещение на адрес, заразата върви, всеки ден цифрите растат, а хората не си дават сметка, че зад всяка от тези цифри стои човешка съдба и човешки съдби - на хората, свързани с болния.

"Колкото и да излизаме и призоваваме хората към отговорност, разбиране и осъзнаване на това, че всички ние сме едно общество - независимо кой какъв е, сме от едната страна на бариерата. От другата страна стои невидимият враг, с който се борим и който взима животи. Ние сме на второ място по смъртност в Европа на този етап, надявам се това да се промени към по-добро. Не може да се издевателства над лекарите. Това трябва да се разбере! Нека поизчакат малко с купоните и дискотеките, нека това общество поеме своята отговорност, а не да се търсят непрекъснато виновни - лекарите, институциите. Не, всички сме отговорни! Предупреждаваха ни лекарите - да спазваме мерките, да сме отговорни. Но не! И ето ги резултатите", коментира Сунгарска.

"Колективната безотговорност ще я платим и плащаме всеки един от нас", подчерта тя.

Катя Сунгарска обясни, че с наличния ресурс се прави и невъзможното пациентите да бъдат доставяни в болници. "Но хората за съжаление изпадат в паника. Някои умишлено, други несъзнателно викат Спешна помощ за преглед. Подават сигнал за 39 температура и задушаване, а спешният лекар отива и измерва 37 градуса и добро състояние... Ако не престанем да измъчваме тези хора за "домашен преглед", в един момент системата ще колабира. Отговорността е на всеки един от нас. Непрекъснато линейките се отзовават на повиквания за "домашен преглед". А имаме заразени колеги  в болница, колеги в тежко състояние", продължи разтърсващата изповед на Сунгарска.

"Много е страшно когато видиш лекар как преживява смъртта на пациент. Страдат мълчаливо, но и те са хора! Имат семейства, имат деца. Спрете с тази безотговорност! И лекарите трябва да живеят", не скри сълзите си Катя Сунгарска.

Тя отбеляза, че не е задължение на Спешна помощ да прави изследване за ковид и това да бъде нещото, което да запълва цифрите в системата всеки ден. "Тест ще се прави по преценка на лекаря и екипа на място, ако този пациент трябва да се изследва. На този етап ЦСНП-София е платила тестовете, но държавата ще осигури средства за закупуването, ако това се официализира. Чакаме да се случи всеки момент", заяви Катя Сунгарска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай