Пловдив прие щафетата Европейска столица на културата от Леуварден

Кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“ Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството.

Пловдив прие щафетата Европейска столица на културата  от Леуварден | StandartNews.com

снимка topnovini

Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата на тържествена церемония в холандския град Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла през 2018 г. Кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“ Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството, пише topnovini.

„Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина. Днес приемам символично щафетата, но съм убеден, че титлата Европейска столица на културата завинаги ще остане в историята на Вашия град и в сърцата на хората, така, както ще се случи и в Пловдив“, каза Иван Тотев.

Заедно с него заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът Розалин Петков имаха двустранни срещи с кмета на Леуварден Ферд Кроне и кралския комисар по културата на Холандия Арно Брок. Проведени бяха и редица разговори, свързани с реализацията на проекта Европейска столица на културата.

Преди това българската делегация, заедно с представители на европейски градове и институции, присъстваха на съвместен концерт между Пловдив и Леуварден под надслов „Открий Севера“, а кларнетистът Яшко Аргиров и музиканти от оркестър „Брестовица“ вдигнаха на крака залата със своите изпълнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай