Пълен хаос с язовирите, Нинова потресена

Водните съоръжения имат 8 вида собственици

Пълен хаос с язовирите, Нинова потресена | StandartNews.com

Откакто встъпихме в министерството но икономиката и индустрията - денонощно се опитахме да направим цялостен преглед на язовирите в България. Нямаше институция в държавата, която да можеше да каже колко язовира има, чия собственост са, за какви пари и в какво състояние.

Това коментира по време на парламентарния контрол тази вечер вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщи "Марица".

В България има 6 844 язовири. Един е собственик на водата, друг на стената. Първи проблем. Вижте как е разпределена собствеността: 4 962 броя са общински, 719 в министерство на земеделието, министерство на икономиката и индустрията - 499, друга собственост - неизяснена, плюс язовири на министерството на отбраната. 144 са частна собственост. Министерство на енергетиката - 38 броя. Държавна собственост - 13 броя.

Току що ви представих първия проблем - 8 вида собственици на язовири, изтъкна Нинова. По думите ѝ се подготвя регистър на язовирите в България, за да се знае колко са, чия е собствеността и какво е състониято им.

Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим на вашето внимание, каза тя пред депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай